Terug
 

Vorige Omhoog Volgende

Reactie verzenden
 

 
Korsakov
Apeldoorn - vrijdag 24 januari 2003

Ziekte van Korsakov

Nederland telt steeds meer jonge Korsakov-patiŽnten: mensen die lijden aan ernstig geheugenverlies en andere handicaps als gevolg van langdurig overmatig alcoholgebruik in combinatie met slecht eten. Het aantal Korsakov-patiŽnten is in ruim tien jaar verdubbeld tot 10 per 10.000 Nederlanders. Ook het aantal jongeren dat aan Korsakov lijdt verdubbelde.

De gevallen van het syndroom van Korsakov worden ook zwaarder. Dat signaleren deskundigen en hulpverleners in de gezondheidssector die zich met deze ziekte - tot voor kort een kwaal die praktisch alleen oude alcoholisten trof - bezig houden. Jongeren die elk weekeinde 'ontiegelijk veel zuipen' en leven op hamburgers, en zelfs al vakantiegangers die op Texel, in Zeeland of Spanje drie weken lang met tientallen liters alcohol onder zeil gaan, lopen flinke risico's.

Hun geheugen en andere hersenfuncties kunnen blijvende schade oplopen. Dat is gebleken uit wetenschappelijke tests. Het is niet goed duidelijk hoeveel Korsakov-patiŽnten Nederland telt. De schattingen lopen uiteen van duizend tot tienduizend, zegt H. Slingerland van het landelijk Korsakov Platform.

,,Daarnaast heb je veel stille drinkers die geÔsoleerd thuis leven en hun probleem lange tijd verborgen weten te houden. En je hebt het toenemende aantal mensen in het zwerfcircuit dat ook niet makkelijk te traceren is. Totdat hun probleem helemaal uit de hand lopen en ze moeten worden opgenomen,'' meent Slingerland.

Vroeger was het een ziekte van mensen tussen de veertig en zeventig. ,,Tegenwoordig kom je menige dertiger tegen,'' zeggen deskundigen.
Uit het Limburgs Dagblad
 

 

 

 

Start ] Omhoog ] Huisartsen ] Eric C. ] Borstkanker ] Stoppen.be ] Cijfers 2004 ] Alcohol & onthouden ] De Morgen ] Korsakov ] Jongeren ] Dementie ] Drank&foetus ] Cannabis ] Geestesziekte ] Vrouwen in AA ] Bij vrouwen ] Big Book ] In bedrijven 1 ] In bedrijven 2 ] In bedrijven 3 ] AA > jongeren ] Week alcohol ] Nick Nolte ] Virtuele AA'er ] [ Korsakov ] Roermond ] Marketing ] Rijverbod ] Denderraadsel ] Statistiek 2004 ] Mannen&alcohol ] Roken Erfelijk ] Rokers RIP ] Rokers RIP ] Tabaksindustrie ] Subsidies ] Jongeren ] Tabaksreclame ] Tabaksreclame ]

U kunt een bericht met vragen of opmerkingen over deze webstek ook posten via het adres op de startpagina
"Doe stille voort"

 © 2001 - 2011 *copyright