Terug
 

Vorige Omhoog Volgende

Reactie verzenden
 

 
Rokers RIP

24/07/2005  

  Ontdekker verband tussen roken en longkanker overleden

©belga Sir Richard Doll, de wetenschapper die ruim vijftig jaar geleden als eerste het verband tussen het roken van tabak en longkanker beschreef, is zondag overleden.
Dat heeft de Universiteit van Oxford bekendgemaakt. Doll is 92 jaar geworden.
Richard Doll publiceerde in 1950 samen met zijn collega Austin Bradford een onderzoeksartikel waarin hij concludeerde dat roken een van de belangrijkste oorzaken is van longkanker. Voor het artikel had hij zevenhonderd Britse longkankerpatiŽnten ondervraagd en onderzocht.
"Het duurde niet lang voor duidelijk werd dat het roken van sigaretten de oorzaak zou kunnen zijn", zei hij eens over zijn onderzoek. "Aan het einde van mijn onderzoek rookte ik nog eenderde van wat ik aan het begin rookte."
De conclusies van Doll werden bevestigd in een tweede artikel, dat verscheen in 1954. Zijn artikelen deden veel rokers over de hele wereld stoppen. In 1954 rookte nog 80 procent van de Britse volwassenen, nu is dat nog 26 procent. Doll bleef tot aan het einde van zijn leven voor rokers onaangename studies doen. In 2004 schreef hij een artikel na een onderzoek waarin werd geconcludeerd dat minstens de helft en misschien zelfs tweederde van de mensen die sinds hun jeugd roken er uiteindelijk aan overlijden.
"Het werk van Richard Doll heeft in de 20ste eeuw de vroegtijdige dood voorkomen van miljoenen mensen en zal deze eeuw van nog eens tientallen miljoenen mensen de vroegtijdige dood voorkomen.
 

©Gazet van Antwerpen

 

 

 

 

Start ] Omhoog ] Roken 2008 ] Eric C. ] Cijfers 2004 ] Alcohol & onthouden ] De Morgen ] Korsakov ] Jongeren ] Dementie ] Drank&foetus ] Cannabis ] Geestesziekte ] Vrouwen in AA ] Bij vrouwen ] Big Book ] In bedrijven 1 ] In bedrijven 2 ] In bedrijven 3 ] AA > jongeren ] Week alcohol ] Nick Nolte ] Virtuele AA'er ] Korsakov ] Roermond ] Marketing ] Rijverbod ] Denderraadsel ] Statistiek 2004 ] Mannen&alcohol ] Roken Erfelijk ] Rokers RIP ] [ Rokers RIP ] Tabaksindustrie ] Subsidies ] Jongeren ] Tabaksreclame ] Tabaksreclame ]

   aanwezig 

 © 2001-2012*copyright