Terug
 

Vorige Omhoog Volgende

Reactie verzenden
 

 
AA > jongeren

'AA-JONGERENGROEP IN PROVINCIE ANTWERPEN'

Naar aanleiding van het initiatief, begin september 2003, van de Anonieme Alcoholisten om een jongerengroep voor alcoholisten op te richten enkele citaten uit de geschreven pers:
De Standaard 06/09/2003
Ruben Mooijman, Kris Vrancken
 
De Anonieme Alcoholisten starten in Antwerpen een afdeling voor jongeren met een drankprobleem. Leerlingen gaan tijdens de middagpauze blijkbaar wel vaker eens op café, waardoor ze daarna licht beneveld in de klas zitten. Cafébazen mogen wettelijk gezien geen gegiste dranken schenken aan jongeren onder de zestien jaar en geen sterke drank aan min-achttienjarigen. Is dat terecht?
Stan Ansoms, hoofd behandelingseenheid voor verslavingsziekten, Psychiatrisch Centrum Broeders Alexianen: ,,Jongeren zien we hier niet zo frequent. Jongeren die alcohol gebruiken, voelen zich vaak alleen. Dat maakt de stap naar de traditionele hulpverlening voor volwassenen moeilijk. Daarom is het initiatief van de Anonieme Alcoholisten in Antwerpen zo belangrijk. Verder zie je een duidelijke verandering in het uitgaansleven. De zoektocht naar roeseffecten is toegenomen. Limonade-achtige alcoholpops spelen daar een rol in. Ze zijn hip, attractief en zetten jongeren aan tot experimenteren. De horeca-uitbaters weten goed wat er aan de hand is. Ze moeten hun verantwoordelijkheid opnemen.''
Marijs Geirnaert, directeur Vereniging van Alcohol- en andere Drugsproblemen: ,,Buitenlands onderzoek toont aan dat het optrekken van de minimumleeftijd het alcoholgebruik bij jongeren wel doet dalen, maar alleen als daar een maatschappelijk draagvlak voor is. En dat is er niet in België. Cafébazen hebben bijvoorbeeld niet de gewoonte om naar de leeftijd te vragen. Dat begrijp ik wel. De ouders hebben daarin minstens evenveel verantwoordelijkheid. Vergeet niet dat de eerste aanraking met alcohol meestal in het gezin gebeurt. Ouders die hun kinderen bij hun eerste communie eens laten meedrinken met de grote mensen , geven een verkeerd signaal. En dan de alcoholpops... Veel jongeren zijn opgegroeid met cola en zoete dranken. Ze houden niet van de smaak van bier. De pops verlagen de drempel enorm.''
J. (16), ervaringsdeskundige: ,,Jongeren beginnen rond de veertien of vroeger al met bier. Net hetzelfde met de alcoholpops. Je voelt niet dat je zat wordt, het lijkt wel frisdrank. Onder de dertien jaar lusten jongeren nog geen bier, maar de pops vinden ze wel lekker. Dat is gevaarlijk. De leeftijdsgrens aanpassen heeft geen zin. Of die nu wordt vastgelegd op 16, 18 of 20 jaar, drinken doen jongeren toch. Het valt op dat kinderen die van hun ouders weinig naar buiten mogen, de ergste drinkers worden als ze toch gaan stappen.''

©Copyright De Standaard
Belga 05/09/2003
BRUSSEL
Driekwart van de Nederlandse jongeren tussen 12 en 13 jaar heeft al alcohol gedronken. Bij allochtone Marokkaanse jongeren van die leeftijd is dat evenwel minder dan een kwart. Het alcoholgebruik bij jongeren stijgt met de leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse alcoholkliniek Jellinek Preventie.

Drugsgebruik hangt nauw samen met leeftijd en etniciteit, aldus het onderzoek. Zo is er 25 tot 50 procent kans dat een allochtone Marokkaan op 20-jarige leeftijd al alcohol heeft gedronken. Bij Turkse jongeren is dat al op 16- of 17-jarige leeftijd.

Opmerkelijk in het onderzoek dat Jellinek in 2002 in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam uitvoerde, is dat veel Nederlandse jongeren jonger dan 16 jaar met gemak alcohol kunnen kopen in drankzaken of supermarkten. Nochtans geldt in Nederland een wettelijke verbod op de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 16 jaar. Veertig procent van de tieners jonger dan 16 kochten hun alcoholische dranken daar. ,,Blijkbaar schort er iets aan de controle'', besluit het onderzoek van Jellinek.
Paul GEUDENS
Gazet van Antwerpen 04/09/2003
Het Antwerps provinciebestuur en de Anonieme Alcoholisten gaan tieners met drankproblemen proberen te helpen. In alle stilte kunnen ze terecht bij de AA. Om van te schrikken toch. Is dat dan nodig? Zijn er dan zoveel alcoholisten onder onze jeugd? Blijkbaar wel dus. En hun aantal groeit nog.

Ik kan me voorstellen dat de aankondiging van het project koren op de molen is van de ‘cannabisten’. De voorstanders van een vrij cannabisgebruik, die al lang verkondigen dat alcohol en tabak een veel groter probleem vormen voor onze kinderen. Een jointje is quasi onschadelijk, een pint bier is veel gevaarlijker. Want sociaal meer aanvaard, en dus makkelijker vol te houden.

Die redenering klopt dus niet. De versoepeling van de drugswet, met als gevolg een gedeeltelijke liberalisering van cannabis, heeft tot gevolg gehad dat de verwarring over wat mag en niet mag alleen maar groter werd. En, belangrijker, de nieuwe drugswet heeft het normbesef verder aangetast. “Als een jointje mag, zal een sigaretje of een pintje of breezer zéker mogen.” Probeer als ouder aan je kinderen maar eens wijs te maken dat het zo niet in elkaar zit.

Waarmee ik het alcoholprobleem onder jongeren absoluut niet wil minimaliseren. Of wil zeggen dat er geen speciale acties nodig zijn, zoals nu in Antwerpen. Integendeel. Ik vrees alleen dat de hele problematiek wat samenhangt.

Het is tegenwoordig ook zo gemakkelijk om aan al die ‘spullen’ te geraken. Jointjes vind je op de speelplaats van de school, breezers en andere Bacardi’s of Smirnovs vind je in de supermarkt. Ongeveer vijftien soorten. En geen caissière die een jongere om zijn of haar identiteitskaart vraagt bij het afrekenen. Terwijl je normaal in België 16 jaar moet zijn om dergelijke goedjes in te slaan.

Neen, hier kun je ze op meerdere plaatsen zelfs uit de automaat halen. Gemeentebesturen die daar morele problemen mee hadden en ze verboden, werden prompt teruggefloten door de gouverneur.

Kijk, op die manier moet je natuurlijk niet schrikken dat tieners daar gretig gebruik van maken. Zeker in ‘moderne’ gezinnen waar kinderen de grootst mogelijke bewegings- en financiële vrijheid moeten genieten. Want goedkoop zijn die zaken helemaal niet.

Onder de jongsten zijn de alcoholpops de jongste jaren bijzonder populair geworden. Bitter bier is niet besteed aan 12- tot 16-jarigen. Zij houden het liever bij mierzoete limonade die is aangelengd met allerlei sterke drank. Gedronken uit een hip flesje, ondersteund door slimme promotie- en reclamecampagnes. De volgende stap is dan zélf mengen. Op fuiven, zo vertelt men mij, zie je tieners experimenteren met flessen cola en whisky.

Dat kan natuurlijk niet. Hier ligt een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor drankproducenten en reclamemakers (meer zelfdiscipline), ouders (meer controle), scholen (meer voorlichting) huisartsen (meer problemen signaleren) en overheid (meer optreden tegen wetsovertredingen).

© Profiel van het leven, Magazine van de Onafhankelijke Ziekenfondsen,
nr70, Juli-Augustus 2002

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat overmatig alcoholgebruik jaarlijks het leven kost aan 55.000 Europese jongeren. Drankmisbruik vormt daarmee één van de belangrijkste doodsoorzaken bij Europese jongens tussen 15 en 29 jaar. Gegevens van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen tonen overigens aan dat jongeren steeds vroeger en steeds meer alcohol drinken. Zij worden daar onder andere toe aangezet door hippe spotjes, die weliswaar niet rechtstreeks naar hen gericht zijn (dat zou indruisen tegen de geldende ethische code waaraan producenten zich dienen te houden), maar die wel de boodschap overbrengen dat jong zijn en alcohol drinken perfect samengaan. In opdracht van de minister van Volksgezondheid moet de sector nu zelf een aantal voorstellen formuleren om aan die toestand paal en perk te stellen. Veel concreets is er nog niet uit de bus gekomen, maar de zogeheten alcoholpops (alcoholhoudende limonades) zouden alvast uit de automaten verdwijnen en er zou strenger toezicht komen op de naleving van de ethische code.

ook:AA voor jongeren
 

 

 

 

Start ] Omhoog ] Huisartsen ] Eric C. ] Borstkanker ] Stoppen.be ] Cijfers 2004 ] Alcohol & onthouden ] De Morgen ] Korsakov ] Jongeren ] Dementie ] Drank&foetus ] Cannabis ] Geestesziekte ] Vrouwen in AA ] Bij vrouwen ] Big Book ] In bedrijven 1 ] In bedrijven 2 ] In bedrijven 3 ] [ AA > jongeren ] Week alcohol ] Nick Nolte ] Virtuele AA'er ] Korsakov ] Roermond ] Marketing ] Rijverbod ] Denderraadsel ] Statistiek 2004 ] Mannen&alcohol ] Roken Erfelijk ] Rokers RIP ] Rokers RIP ] Tabaksindustrie ] Subsidies ] Jongeren ] Tabaksreclame ] Tabaksreclame ]

U kunt een bericht met vragen of opmerkingen over deze webstek ook posten via het adres op de startpagina
"Doe stille voort"

 © 2001 - 2011 *copyright