Terug
 

Vorige Omhoog Volgende

Reactie verzenden
 

 
Stoppen.be
02/10/2007

  STOPPEN.BE Verslaving online te lijf

Roken, pillen slikken, drinken en er absoluut vanaf willen. Wanhopig zijn en in grote letters het woord stoppen intikken op Google, de grote antwoordmachine voor elektronische zoekers. En zie: daar verschijnt warempel al een stukje oplossing op je verslavingsprobleem(pje). STOPPEN.BE is de prima gestoffeerde website waar iedereen die ergens vanaf wil, op terecht kan. Al slurpt het onderwerp alcohol de grootste slok uit de site.

Viviane en Patricia: ex-alcoholverslaafd, overtuigde bezoekers van het toevluchtsoord online, AA-leden, ervaringsdeskundigen, bereid om over de website en over zichzelf te praten. Waarvoor dank.

Viviane over het ontstaan van de website
‘Stoppen.be staat al enige jaren op het net. Voor de geestelijke vader ervan - Willem, zelf ex-alcoholverslaafde – was de website een soort uitprobeersel. Een cursus webdesign voor zijn werk, vormde de uitdaging om zelf een website te ontwerpen. En waarover kon zijn site beter gaan dan over het onderwerp waarin hij zelf expert was? Alcoholisme.
Hoewel Willem zelf AA-lid is, staat de website stoppen.be volledig los ervan. Het is zeker niet zijn bedoeling om zieltjes te werven voor AA. Al durft hij te hopen dat de website voor sommige bezoekers misschien het duwtje in de rug betekent naar AA. Wat wèl de bedoeling is, is mensen van hun verslaving af te houden. Nuchter te houden in ons geval. Door op de website te gaan, komen lotgenoten met elkaar in contact. En dat kan op elk moment van de dag, desnoods 24 uur op 24’.
Patricia over wie er op de webstek langskomt
‘Jong èn oud vinden de weg naar stoppen.be: van heel jong tot zeventigplus. Toen ik voor het eerst naar AA belde, was ik in feite al over de grens van de wanhoop. Omdat internet bij piepjong goed in de markt ligt, komen ook twintigers of nog jonger eens neuzen op de site. Het zijn mensen die hun probleem misschien wel al onderkennen, maar nog niet aan het einde van hun verslavingslatijn zijn gekomen. Veel is nog mogelijk voor hen en dat is meegenomen.
Het overgrote deel van de bezoekers zijn mensen met een alcoholprobleem. Al biedt de site ook ruimte voor andere vormen van verslaving. Roken, drugs, medicatie of andere afhankelijkheidsproblemen komen eveneens aan bod. Rokers hebben natuurlijk meer andere alternatieven dan alcoholisten. Denk aan nicotinestikkers of ander hulpmiddelen. Roken wordt ook sociaal beter aanvaard en dus is de wanhoop minder. Al worden de rokers vandaag stilaan de nieuwe paria’s! Toch is het nog altijd zo dat men je terecht proficiat wenst wanneer je zegt met roken te zijn gestopt. Maar dat is niet zo wanneer je zegt dat je gestopt bent met drinken! Want dan moet je natuurlijk eerst bekennen dan je voordien aan de drank was!
Nòg mogelijke bezoekers zijn partners, familieleden of kinderen van verslaafden. Ook zij zitten met veel vragen of willen wel eens hun wanhoop van zich afschrijven. Zij komen vooral op het Forum terecht. Deelnemen aan de mailgroep is echt iets voor de verslaafden zelf. Zij voelen zich er het beste thuis.
Voor familieleden van verslaafden en voor hun kinderen bestaan er specifieke verenigingen met een eigen site’.
Viviane over het vòòr van stoppen online
‘Het grote voordeel van stoppen.be is de anonimiteit. Meer nog, de drempel om online te gaan ligt stukken lager dan de telefoon te nemen en te bellen naar AA.
Een bezoekje aan de website en op het forum iets over jezelf vertellen. Een vraag stellen. Wat riskeer je? Niemand die je kent. Niemand die je ziet. Een eerste keer naar AA gaan betekent hoe dan ook mensen onder ogen komen. Je anonimiteit een heel klein beetje prijsgeven al is het dan aan lotgenoten. Op de website moet je niemand in de ogen kijken. Je geeft je zoveel bloot als je zelf wil en je weet dat je woorden opgaan in diepe anonimiteit. Als je het niet wenst, hoef je niemand van de duizenden lotgenoten persoonlijk te ontmoeten.
Je inschrijven en deelnemen aan de mailgroep, biedt de mogelijkheid om dieper op gesprekken en problemen in te gaan. Zoveel lotgenoten gaan samen met jou op weg. Ze delen je wanhoop of ze maken dankbaar gebruik van jouw ervaring. Je merkt dat sommigen erin slagen zich weer omhoog te werken en zich beter en beter te gaan voelen. Zij gaan naar AA en zij geloven erin. Waarom zou je het zelf ook niet een keer proberen?
Nòg een fantastisch voordeel van de website is dat je er altijd terecht kan. Mensen die net met drinken proberen te stoppen, gaan door een hel. Wij adviseren hen, naast veel vitamine B en véél (niet-alcoholisch) drinken om ieder uur online te gaan. Zo slepen wij hen de eerste week door. Telkens het weer duivels moeilijk wordt, treffen zij op de site bemoedigende woorden aan. Speciaal voor hen, van lotgenoten die weten hoe moeilijk het is zonder alcohol de uren door te komen. Stel je maar eens voor hoe het voelt om het hele, lange weekend van bijvoorbeeld Pinksteren te overleven. Vooral voor mensen die in een sociaal isolement zijn geraakt is het bijna ondraaglijk. Maar ook wie goed en wel is omringd door partner of familie heeft die extra steun van iemand die weet waarover hij praat broodnodig’.
Patricia over het vòòr van AA
‘Bij een bezoekje aan de website hoef je dus niemand onder ogen te komen. Bij AA is er de lijfelijke confrontatie met de lotgenoten. En reken maar: een oude aap moet je geen smoelen leren trekken. Iedereen merkt het gewoon als je zit te liegen, verhalen op te doffen of minder fraaie waarheden wegmoffelt. Ergens op de site schrijft Willem dat het natuurlijk best mogelijk is dat iemand uit de mailgroep beweert dat hij goed bezig is, terwijl hij gewoon doorgaat met drinken. Maar toch … als (ex)-verslaafde heb je zelf genoeg gelogen en bedrogen om niet te merken dat er ergens iets schort. Aan bepaalde details weet je: jij bent aan het drinken. Als ervaringsdeskundige doe je via scha en schande veel psychologie op! En bedrieg je tenslotte niet enkel jezelf wanneer je je lotgenoten zand in de ogen probeert te strooien?
Terwijl het juist fantastisch is om te zien hoe de anderen je steunen en opkrikken wanneer je herval ridderlijk bekent. Iedereen haalt het beste naar boven om je terug op weg te helpen en je verslavingspatroon te doorbreken. Tips, woorden om kracht uit te putten, telefoon of gsm-nummers waar je meteen terecht kan als de nood het hoogst is. Zoiets geeft een sterk gevoel van samenhorigheid en veiligheid’.
Patricia over zichzelf
‘Ik ben nu vier jaar nuchter. Het keerpunt in mijn alcoholverleden kwam toen ik op een dag viel en een schouder brak. Een operatie was nodig maar volgens de dokter niet mogelijk. Ik woog amper 43 kg. Mijn lichaam was totaal verzwakt. Ik behoorde tot dat type drinkers dat amper nog eet! Oog in oog met de onmogelijke operatie zei de dokter dat ik niet langer mijn kop in het zand mocht steken. Voor mij betekende het een ontzettende opluchting eindelijk luidop te mogen bekennen: ja, ik heb een drankprobleem en weet niet wat eraan te doen. Ik dacht dat de dokter mij zou gaan uitschelden maar dat deed hij niet. Hij keek naar mijn man die erbij was en zei: “Mijnheer, besef je welke belangrijke stap je vrouw zopas heeft gezet”? Die dokter heeft mij ongelooflijk goed geholpen. In het begin was hij streng en afwachtend maar na verloop van tijd steeds bemoedigender. Ik bleef enkele weken in het ziekenhuis en op een keer zag ik in het cafetaria een vrouw met haar twintigjarige zoon zitten drinken. Zij een zwaar bier en hij een glas rode wijn. Ik wist dat zij opgenomen was op psychiatrie om te ontwennen. Toen kreeg ik een akelig visioen: hoe ik mijn eigen zoon in de toekomst ook mee zou slepen in de drank. Heel confronterend was dat! Ik wist toen heel zeker dat het moest stoppen. Ik ben dan ook naar AA beginnen gaan, op aanraden van de dokter. In mijn groep zaten mensen die duchtig van de website stoppen.be gebruik maakten. Zo ben ik ook online gegaan. Voor mij was de website de plek waar ik alles kwijt kon. Zonder schroom, zonder beperking. In zo’n mailgroep zitten altijd mensen waarbij je je extra goed voelt. Je weet dat je met hen écht zou kunnen praten. Soms ontstaan er dan vriendschappen. Je wisselt persoonlijke mailadressen en telefoonnummers uit en misschien ontmoet je mekaar ook echt. Zo is het met Viviane gegaan. Ik voelde dat zij al de nodige maturiteit had van iemand die al een hele poos nuchter is. Ik merkte die innerlijke rust waar ik met mijn probleem naartoe kon’.
Viviane over zichzelf
‘Binnenkort ben ik twaalf jaar nuchter. Al ben ik nog altijd een alcoholist, want eens alcoholist altijd alcoholist. Die eerste periode zonder drank was een hel. Ik herinner mij nog precies de pijn. Op een bepaalde dag ben je zo totaal wanhopig dat je dreigt te breken. Dan pas ben ik bij AA en op de website aanbeland.
Maar eerst was er de dag waarop mijn man met mij naar de ontwenningskliniek ging voor een opname. Ik herinner mij dat ik hem smeekte om mij alsjeblief terug mee naar huis te nemen. Hij deed het. Gedurende twee maanden dronk ik geen druppel alcohol. Zelfs de dokter zei toen dat ik nu wel weer een glaasje mocht drinken. Iedereen geloofde dat ik van de alcohol af was. Maar wat deed ik om in dezelfde roes van de drank te komen? Ik dronk flessen hoestsiroop en slikte dafalgans codeïne. Iedereen deed ik in de doekjes. Ook mezelf natuurlijk. Ik nam mij voor dat ik bij een volgende black-out naar AA zou bellen. Het is mijn redding geweest. Ik heb er leren stoppen met drinken. Maar méér nog dan dat heb ik er over mezelf geleerd. Want wat baat het dat je van de drank af bent? Je bent geen ander mens geworden. Door stil te staan bij jezelf kom je erachter waar je zwakke kanten schuilen. Pas door hier fundamenteel iets aan te doen, heb je kans dat je een volgende keer niet opnieuw naar de fles graait.’
Weetjes
Stoppen.be ontvangt dagelijks zo’n 2200 bezoekers. Dat aantal kan oplopen tot bijna 5000 als de site in de pers onder de aandacht kwam …

©Copyright / vrij als persmededeling van stoppen.be

 

 

Start ] Omhoog ] Roken 2008 ] Eric C. ] Borstkanker ] [ Stoppen.be ] Cijfers 2004 ] Alcohol & onthouden ] De Morgen ] Korsakov ] Jongeren ] Dementie ] Drank&foetus ] Cannabis ] Geestesziekte ] Vrouwen in AA ] Bij vrouwen ] Big Book ] In bedrijven 1 ] In bedrijven 2 ] In bedrijven 3 ] AA > jongeren ] Week alcohol ] Nick Nolte ] Virtuele AA'er ] Korsakov ] Roermond ] Marketing ] Rijverbod ] Denderraadsel ] Statistiek 2004 ] Mannen&alcohol ] Roken Erfelijk ] Rokers RIP ] Rokers RIP ] Tabaksindustrie ] Subsidies ] Jongeren ] Tabaksreclame ] Tabaksreclame ]

 © 2001 - 2012*copyright