Terug
 

Vorige Omhoog Volgende

Reactie verzenden
 

 
Dementie
2/12/2005

  Wie zich lazarus drinkt, heeft drie keer meer kans op dementie

HELSINKI - Stevig doorhangen en drinken tot je niet meer op je benen kunt staan, iedereen heeft het wel eens gedaan. Maar wie zich vaak te buiten gaat aan een bacchanaal, loopt drie keer meer kans om dement te worden. Dat blijkt uit een Finse studie.

Volgens neuroloog en co-auteur Juha Rinne volstaat het je een keer per maand lazarus te drinken om het risico op dementie met minstens drie keer te verhogen. En dan mag je je in de tussentijd nog onthouden van alcohol. Problematisch wordt het voor hen die minstens twee keer per jaar drinken tot ze er het bewustzijn bij verliezen. Zij hebben tien keer meer kans om dement te worden.
Rinne wijst erop dat het niet noodzakelijk de hoeveelheid alcohol is die de doorslag heeft. Het gaat vooral om de manier van drinken.
iDe link tussen overmatig alcoholverbruik en dementie werd vroeger al in onderzoeken vastgesteld, maar het merendeel van die studies had betrekking op korte periodes waarin het onderzoek werd gevoerd. De Finse wetenschappers verrichtten hun studie tussen 1975 en 1981 en 1999 en 2001. Per telefoon werden 554 mannen en vrouwen bevraagd over hun levenswijze en meer specifiek hun alcoholverbruik.
Het ging om mensen van 65 en meer. De wetenschappers menen echter dat de resultaten ongeveer hetzelfde geweest zouden zijn met een jongere onderzoeksgroep. Met ouder worden wijzigen de consumptiepatronen immers niet enorm, luidt het.
HT.

©Copyright  De Standaard

 

 

 

 

Start ] Omhoog ] Huisartsen ] Eric C. ] Borstkanker ] Stoppen.be ] Cijfers 2004 ] Alcohol & onthouden ] De Morgen ] Korsakov ] Jongeren ] [ Dementie ] Drank&foetus ] Cannabis ] Geestesziekte ] Vrouwen in AA ] Bij vrouwen ] Big Book ] In bedrijven 1 ] In bedrijven 2 ] In bedrijven 3 ] AA > jongeren ] Week alcohol ] Nick Nolte ] Virtuele AA'er ] Korsakov ] Roermond ] Marketing ] Rijverbod ] Denderraadsel ] Statistiek 2004 ] Mannen&alcohol ] Roken Erfelijk ] Rokers RIP ] Rokers RIP ] Tabaksindustrie ] Subsidies ] Jongeren ] Tabaksreclame ] Tabaksreclame ]

U kunt een bericht met vragen of opmerkingen over deze webstek ook posten via het adres op de startpagina
"Doe stille voort"

 © 2001 - 2011 *copyright