Terug
 

Vorige Omhoog Volgende

Reactie verzenden
 

 
Week alcohol
derde week van november 2003
Nieuwsberichten: dag één

'Week van het alcoholisme'

Het is maandag; de derde week van november en het problematisch gebruik van alcohol krijgt meer aandacht dan op een doorsnee dag.
Een professor van de Gentse universiteit kwam reeds vroeg op de morgen de resultaten verduidelijken die hij kreeg uit een onderzoek in een tweehonderdtal Vlaamse bedrijven.
We onthielden in het kort:
"Negen op de tien bedrijven in ons land hebben geen beleid om alcoholmisbruik te voorkomen of te bestrijden. Bedrijven onderschatten de problematiek: in slechts een op de vier bedrijven weet de leiding hoeveel werknemers er een drankprobleem hebben. Als de situatie uit de hand loopt, wordt er meestal streng opgetreden. In zeven op de tien gevallen wordt gedacht aan ontslag van de betrokkene. Slechts in een op de tien bedrijven wordt er ook wel preventief gedacht."
Er werd gesproken van een percentage van 7% mensen met een alcoholprobleem. Dit geeft voor Vlaanderen 350 000 individuen die afhankelijk zijn.
Gehoord op radio1
De Standaard 18 november 2003, dag twee.

BRUSSEL -- Nadat gisteren uit een Gents onderzoek is gebleken dat werkgevers de gevolgen van alcoholmisbruik onderschatten, wordt vandaag een Leuvens onderzoek bekend dat de gevolgen van alcoholmisbruik voor het eerst helemaal economisch in kaart brengt. De totale prijs van het overdreven alcoholgebruik bedraagt 6 miljard euro; 2 procent van onze welvaart wordt op die manier weggegooid.

Dit onderzoek bevestigt dat de werkgevers de gevolgen inderdaad onderschatten. Voor hen hangt er een -- tot heden verdoken -- prijskaartje van 2,2 miljard aan vast. De bierbrouwers, die de opdracht gaven tot dit onderzoek, stellen de sociale partners meteen voor samen campagnes uit te werken om dit te beperken.

Het is de eerste keer dat de kosten van alcoholmisbruik zo gedetailleerd en volledig worden berekend voor ons land. In Canada, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië, Japan en Nederland is hierover al meer onderzoek gebeurd. Het was een team van het Hoger Instituut voor de Arbeid (KU Leuven) onder leiding van gezondheidseconoom Jozef Pacolet dat deze opdracht kreeg.

In hun berekeningen moet in principe ,,alles'' zitten: de kosten van de verkeersongevallen, van de gezondheidszorg, de sociale uitkeringen en het verlies aan productiviteit in de werkomgeving. Vooral die laatste post blijkt hoger te liggen dan verwacht. 2,2 miljard euro, ruim een derde van de totale kosten.

De kosten in de gezondheidszorg bedragen ongeveer een half miljard euro. Dat valt nog mee, zeggen de onderzoekers. De economische prijs van de verkeersslachtoffers ingevolge alcoholgebruik ramen ze driemaal hoger: 1,5 miljard euro. Dat is meer dan verwacht, onder meer omdat volgens hen het feitelijk aantal verkeersslachtoffers door alcohol veel hoger ligt dan het cijfer dat in de officiële statistieken staat. Aan sociale uitkeringen kost het drankmisbruik ook nog eens 300 miljoen euro. Goed vijf procent van de bevolking is verantwoordelijk voor deze kosten. Zij drinken te veel volgens de wetenschappers.

Alcoholgebruik brengt echter niet alleen kosten met zich mee. Er zijn ook baten, zeggen de onderzoekers. Ze bedoelen daarmee niet alleen de 500 miljoen euro die de accijnzen en de btw op alcohol opbrengen. Matig alcoholgebruik levert volgens hen ook gezondheidswinst op. Een of enkele glazen bier of wijn zorgen voor een daling van het aantal hart- en vaatziekten. Die besparing ramen ze op een kleine 200 miljoen euro

Guy Tegenbos

©Copyright De Standaard 

 

 

 

 

Start ] Omhoog ] Huisartsen ] Eric C. ] Borstkanker ] Stoppen.be ] Cijfers 2004 ] Alcohol & onthouden ] De Morgen ] Korsakov ] Jongeren ] Dementie ] Drank&foetus ] Cannabis ] Geestesziekte ] Vrouwen in AA ] Bij vrouwen ] Big Book ] In bedrijven 1 ] In bedrijven 2 ] In bedrijven 3 ] AA > jongeren ] [ Week alcohol ] Nick Nolte ] Virtuele AA'er ] Korsakov ] Roermond ] Marketing ] Rijverbod ] Denderraadsel ] Statistiek 2004 ] Mannen&alcohol ] Roken Erfelijk ] Rokers RIP ] Rokers RIP ] Tabaksindustrie ] Subsidies ] Jongeren ] Tabaksreclame ] Tabaksreclame ]

U kunt een bericht met vragen of opmerkingen over deze webstek ook posten via het adres op de startpagina
"Doe stille voort"

 © 2001 - 2011 *copyright