Terug
 

Vorige Omhoog Volgende

Reactie verzenden
 

 
Big Book
31/12/2004

  Het weten waard.

De “heilige schrift” van de Anonieme Alcoholisten, die al miljoenen verslaafden gered heeft, is voor de recordprijs van 1,57 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) geveild bij Sotheby's in New York. Een Amerikaanse verzamelaar kocht het originele manuscript van het “Big Book”, een document van 164 pagina's, met een schrijfmachine getikt. Alleen al van de Engelstalige versie van het boek zijn er zo'n twintig miljoen exemplaren in omloop. Het boek is in nog vijftig andere talen uitgegeven.
In 150 landen bestaan meer dan 104.000 AA-groepen met meer dan twee miljoen geregistreerde leden. Daarnaast bezoeken ook veel drankzuchtigen de bijeenkomsten zonder zich te laten registreren.
De Anonieme Alcoholisten werden in 1935 opgericht door twee alcoholisten uit Ohio, de zakenman Bill W. en de arts dr. Bob. Een predikant had de twee aangeraden eens bij elkaar te biechten te gaan. Uit die ontmoeting ontstond het basisidee dat alleen een alcoholist een andere alcoholist kan helpen om het verlangen naar de volgende slok te onderdrukken.
Bill W. pende daarna hun ideeën, aangevuld met reacties van artsen, psychologen en andere alcoholisten, neer in het Big Book.
Filmster Anthony Hopkins is één van de weinige beroemdheden die zich openlijk bekend heeft als “Big Book”-lezer. De 66-jarige Welshman strijdt al zijn hele leven tegen de drankzucht en bezoekt regelmatig AA-bijeenkomsten.
Historici vinden het ondertussen spijtig dat het document geveild is en in particuliere handen, en niet in een archief is beland.

©Copyright De Standaard 

 

 

 

 

Start ] Omhoog ] Huisartsen ] Eric C. ] Borstkanker ] Stoppen.be ] Cijfers 2004 ] Alcohol & onthouden ] De Morgen ] Korsakov ] Jongeren ] Dementie ] Drank&foetus ] Cannabis ] Geestesziekte ] Vrouwen in AA ] Bij vrouwen ] [ Big Book ] In bedrijven 1 ] In bedrijven 2 ] In bedrijven 3 ] AA > jongeren ] Week alcohol ] Nick Nolte ] Virtuele AA'er ] Korsakov ] Roermond ] Marketing ] Rijverbod ] Denderraadsel ] Statistiek 2004 ] Mannen&alcohol ] Roken Erfelijk ] Rokers RIP ] Rokers RIP ] Tabaksindustrie ] Subsidies ] Jongeren ] Tabaksreclame ] Tabaksreclame ]

U kunt een bericht met vragen of opmerkingen over deze webstek ook posten via het adres op de startpagina
"Doe stille voort"

 © 2001 - 2011 *copyright