Terug
 

Vorige Omhoog Volgende

Reactie verzenden
 

 
Mannen&alcohol
10/10/2004

  Alcohol haalt mannen sneller uit balans dan vrouwen

LONDEN - Alcohol heeft meer effect op mannen dan vrouwen. Mannelijke drinkers verliezen het snelst hun zelfcontrole en hun remmingen. Dat blijkt tenminste uit een onderzoek door onderzoekers van de universiteit van Kentucky. De resutaten staan in het gespecialiseerde tijdschrift Addiction.

Iedereen gaat er meestal van uit dat mannen groter en zwaarder dan vrouwen zijn, en dat ze alleen al daardoor minder vatbaar zijn voor de effecten van wijn of bier. Niet dus.
Onderzoeksleider dr. Mark Filmore en zijn medewerkers zetten mannen en vrouwen voor een computerscherm waarop figuurtjes verschenen en weer verdwenen. Bij een groen object moest de proefpersoon op een toets drukken. Flitste er iets blauws over het scherm, dan moesten de toetsen met rust worden gelaten.
Hoe meer de proefpersonen gedronken hadden, hoe moeilijker zij het vonden om zich te beheersen bij een blauw object. Dat gold dan vooral voor de mannen. De vrouwen hielden het verschil tussen blauw en groen veel beter in het oog.
Dat komt volgens de onderzoekers omdat de psychologische toestand waarin iemand gaat drinken belangrijker is dan de fysieke eigenschappen die tot nog toe als norm werden genomen.
Het psychologisch verschil tussen de geslachten bleek duidelijk uit de antwoorden op een vragenlijst. Gevraagd welk effect alcohol op hen had, zeiden bijna alle mannen dat ze erdoor worden gestimuleerd. Wat ook betekent dat de agressie en het zelfvertrouwen na een paar glazen toenemen terwijl de zelfbeheersing vermindert. Vrouwen vonden alcohol vooral "verdovend" en hadden dus minder moeite om zichzelf in de hand te houden.

Bericht van Belga - ©Copyright De Standaard 

 

 

 

 

Start ] Omhoog ] Huisartsen ] Eric C. ] Borstkanker ] Stoppen.be ] Cijfers 2004 ] Alcohol & onthouden ] De Morgen ] Korsakov ] Jongeren ] Dementie ] Drank&foetus ] Cannabis ] Geestesziekte ] Vrouwen in AA ] Bij vrouwen ] Big Book ] In bedrijven 1 ] In bedrijven 2 ] In bedrijven 3 ] AA > jongeren ] Week alcohol ] Nick Nolte ] Virtuele AA'er ] Korsakov ] Roermond ] Marketing ] Rijverbod ] Denderraadsel ] Statistiek 2004 ] [ Mannen&alcohol ] Roken Erfelijk ] Rokers RIP ] Rokers RIP ] Tabaksindustrie ] Subsidies ] Jongeren ] Tabaksreclame ] Tabaksreclame ]

U kunt een bericht met vragen of opmerkingen over deze webstek ook posten via het adres op de startpagina
"Doe stille voort"

 © 2001 - 2011 *copyright