Terug
 

Vorige Omhoog Volgende

Reactie verzenden
 

 
Rijverbod
10/08/2002 De Standaard

 Hardnekkige drinkers krijgen twee jaar rijverbod

Voor Etienne is het al de tweede keer dat hij voor rechter Brône moet verschijnen wegens rijden onder invloed. "Wat is uw uitleg voor uw alcoholgebruik", vraagt de rechter. "Ik ben op het slechte pad geraakt. Mijn ouders waren gestorven en ik moest zorgen voor mijn gehandicapte zus."

"En drinken was een slechte gewoonte geworden?" Etienne geeft dat toe. "U hebt een drankprobleem gehad en ik ben blij te horen dat u geen druppel meer drinkt. Als je niet na drie glazen kunt stoppen, moet je het drinken laten. Het verkeer is zo complex geworden dat je je niet kunt veroorloven beneveld te zijn. U bent al eens veroordeeld voor rijden onder invloed, maar die milde straf heeft geen invloed gehad."

"Wij zijn ook veel te mild met ons rijverbod. Wie in Nederland wordt betrapt, mag zijn auto minstens zes maanden aan de kant zetten."

Etienne krijgt een voorwaardelijke straf. Hij moet onder meer een cursus verkeersveiligheid volgen van twintig uur. "Maar als u nog eens betrapt wordt, krijgt u een heel lang rijverbod. Dan moet een arts u onderzoeken en die oordeelt misschien dat u lichamelijk ongeschikt bent te rijden. Dan krijgt u meteen twee jaar rijverbod."

Etienne hoort het gelaten aan en belooft plechtig niet meer te drinken. "Het heeft geen zin iemand vier keer te veroordelen voor rijden onder invloed van alcohol of verdovende middelen", vindt Brône.

"Dan is er een structureel probleem dat je moet proberen structureel aan te pakken. Ik kan hem dan verplichten zich medisch te laten begeleiden. Of ik kan een hardrijder verplichten een cursus van twintig uur te volgen bij het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid."

"Al een jaar stelt de procureur van Dendermonde systematisch een arts als deskundige aan, als iemand voor de derde keer betrapt is op het rijden onder invloed. Die moet nagaan of er sprake is van een alcohol- of drugsverslaving. Als dat zo is, verklaart de rechter de persoon lichamelijk ongeschikt om te rijden en dan krijgt hij een rijverbod van twee jaar."

©Copyright De Standaard

 

 

 

 

Start ] Omhoog ] Comazuipen ] Cijfers 2004 ] Alcohol & onthouden ] De Morgen ] Korsakov ] Jongeren ] Dementie ] Drank&foetus ] Cannabis ] Geestesziekte ] Vrouwen in AA ] Bij vrouwen ] Big Book ] In bedrijven 1 ] In bedrijven 2 ] In bedrijven 3 ] AA > jongeren ] Week alcohol ] Nick Nolte ] Virtuele AA'er ] Korsakov ] Roermond ] Marketing ] [ Rijverbod ] Denderraadsel ] Statistiek 2004 ] Mannen&alcohol ] Roken Erfelijk ] Rokers RIP ] Rokers RIP ] Tabaksindustrie ] Subsidies ] Jongeren ] Tabaksreclame ] Tabaksreclame ]

   aanwezig 

 © 2001-2012*copyright