Terug
 

Vorige Omhoog Volgende

Reactie verzenden
 

 
Cannabis
03/10/2005 | Bron: afp

  Cannabis gevaarlijk, maar veel minder dan alcohol

PARIJS - Wie achter het stuur plaatsneemt na cannabis gerookt te hebben, loopt bijna twee (1,8) maal zoveel kans een dodelijk ongeval te veroorzaken als iemand die nuchter is. Na alcoholgebruik is die kans veel groter (8,5), zo blijkt uit de resultaten van een Frans onderzoek.

Ongeveer 2,4 procent (170 sterfgevallen)van de dodelijke verkeersongevallen in Frankrijk is rechtstreeks aan cannabisgebruik te wijten. Bij alcohol gaat het om 28,5 procent (1.940 sterfgevallen).
Zelfs alcoholgebruik onder de grens van 0,5 g/l, waarboven het in Frankrijk verboden is een voertuig te besturen, leidt vaker tot een dodelijk ongeval dan cannabisgebruik.

Daar staat tegenover dat bij mannen van onder de 25 jaar, cannabis in het verkeer vaker dodelijk is dan alcohol.

Volgens het onderzoek, dat in opdracht van de Franse overheid is uitgevoerd, wordt 3 procent van de weggebruikers positief getest op cannabisgebruik. Dat is eenzelfde percentage als voor alcoholgebruik.

Het onderzoek is gebaseerd op de toxicologische analyses van weggebruikers die tussen 1 oktober 2001 en 30 september 2003 in Frankrijk bij een dodelijk ongeval betrokken waren. Het gaat om 17.000 dossiers, waarvan 10.700 bruikbaar waren.

kld / De Standaard

 

 

 

 

Start ] Omhoog ] Huisartsen ] Eric C. ] Borstkanker ] Stoppen.be ] Cijfers 2004 ] Alcohol & onthouden ] De Morgen ] Korsakov ] Jongeren ] Dementie ] Drank&foetus ] [ Cannabis ] Geestesziekte ] Vrouwen in AA ] Bij vrouwen ] Big Book ] In bedrijven 1 ] In bedrijven 2 ] In bedrijven 3 ] AA > jongeren ] Week alcohol ] Nick Nolte ] Virtuele AA'er ] Korsakov ] Roermond ] Marketing ] Rijverbod ] Denderraadsel ] Statistiek 2004 ] Mannen&alcohol ] Roken Erfelijk ] Rokers RIP ] Rokers RIP ] Tabaksindustrie ] Subsidies ] Jongeren ] Tabaksreclame ] Tabaksreclame ]

U kunt een bericht met vragen of opmerkingen over deze webstek ook posten via het adres op de startpagina
"Doe stille voort"

  2001 - 2011 *copyright