Terug
 

Vorige Omhoog Volgende

Reactie verzenden
 

 
Jongeren
31/05/2002

  Twaalfjarigen zeggen neen tegen tabak
1.200 Rookvrije klassen in eerste middelbaar

KOEKELBERG -- Vijf klassen eerstejaars van de Middenschool van het Atheneum in Koekelberg slaagden erin om zes maanden lang rookvrij te blijven. Moeilijk? Helemaal niet, zegt een jongen uit 1A. "Roken is vies en het stinkt." Maar de 12- en 13-jarigen van 1E hadden er meer moeite mee.

Het is een beetje sneu voor de vele jongeren van deze school die moeite hebben gedaan, maar ze zijn blij voor klas 1A. Dat is toevallig de Latijnse. Zes maanden lang, en eigenlijk het hele schooljaar, hebben ze alle 19 weerstaan aan de lokroep van de tabak. Net als 1.241 andere klassen, of 21.910 leerlingen in heel Vlaanderen en Brussel. Drie ervan werden uitgeloot om een prijs te mogen ontvangen. En 1A, uit de Middenschool van het Koninklijk Atheneum, is daarbij.

Ze hebben zich aan het begin van dit schooljaar geëngageerd om minstens zes maanden rookvrij te blijven. Hállo, met 12 jaar? "Sla er de cijfers maar op na. Liever nog zouden we met deze tabakspreventie in lagere scholen binnengeraken. Maar daar zien ze ons met dit onderwerp niet graag komen", zeggen ze bij het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG).

1.800 klassen eerstejaars deden een poging, bijna 70 procent daarvan slaagde. Nochtans was een marge meegerekend: klassen waarin 90 procent van de leerlingen van de sigaret afbleven, mochten nog altijd meedoen.

"Helaas zijn een aantal klassen ook afgevallen omdat de leerkrachten een beetje laks zijn geweest met het invullen of opsturen van de contractjes", zegt het VIG. "Het is nu eenmaal een wedstrijd met een streng reglement, en daar houden we ons aan."

Zes keer, of om de maand, moesten de leerlingen van de klas een nieuw contract tekenen: Ja, ik zeg neen tegen tabak. Anja Servranckx, leerkracht biologie en wetenschappelijk werk, valt het elk jaar weer op dat de leerlingen uit de Latijnse klas daar eigenlijk minder moeite mee hebben dan die uit de Moderne. Op die leeftijd toch nog.

"In die zin zou ik, als ik zelf had mogen kiezen, de prijs misschien aan 1E hebben gegeven, of 1D. In die eerste klas hebben twee leerlingen eerlijk opgebiecht dat ze na zes maanden onthouding toch weer zijn beginnen roken. Er was er ook eentje dat door de hele campagne juist erg nieuwsgierig was geworden en daarom zijn eerste sigaret had opgestoken. Het is een klas van meer dan 20 leerlingen, dus ze konden blijven meedoen, omdat nog altijd 90 procent zich aan zijn belofte had gehouden."

"1D heeft veel werk gestoken in een antitabak-spotje dat ze op video hebben opgenomen. Echt heel mooi werk. En een andere klas heeft een antitabak-tekst gezet op het Ploplied. Daar hebben we leuk op gedanst!"

Gisteren mocht elke 1ste klas van de Middenschool zijn diploma ontvangen. 1A kreeg er een halve dag animatie door een circusschool bovenop. Die komt eind juni, na de examens dus, in Koekelberg op bezoek. Klas 1HandelB van de Stedelijke Handelsschool uit Turnhout kreeg de eerste prijs, klas 1Ad van de Provinciale Middenschool uit Eeklo de derde.

Nu afwachten of ze het volgend jaar ook volhouden. 1A lijkt er gerust in: "Roken is vies, het stinkt." Toch zijn er acht van wie één of beide ouders roken. Natuurlijk hebben ze thuis over de campagne gebabbeld: "Mijn papa zegt dat hij ophoudt als ik ophoud met zeuren." En: "Mijn mama zegt dat ze ermee gaat stoppen als ze begint te hoesten." Ze hebben hun ouders niet kunnen overhalen.

Volgend jaar loopt de actie door. Het VIG biedt het programma aan in de hele eerste graad, en het Lokaal Gezondheidsoverleg (Logo) van Brussel is van plan ook tweedejaarsklassen te ondersteunen.

(vbr)

©Copyright De Standaard

 

 

 

 

Start ] Omhoog ] Roken 2008 ] Eric C. ] Cijfers 2004 ] Alcohol & onthouden ] De Morgen ] Korsakov ] Jongeren ] Dementie ] Drank&foetus ] Cannabis ] Geestesziekte ] Vrouwen in AA ] Bij vrouwen ] Big Book ] In bedrijven 1 ] In bedrijven 2 ] In bedrijven 3 ] AA > jongeren ] Week alcohol ] Nick Nolte ] Virtuele AA'er ] Korsakov ] Roermond ] Marketing ] Rijverbod ] Denderraadsel ] Statistiek 2004 ] Mannen&alcohol ] Roken Erfelijk ] Rokers RIP ] Rokers RIP ] Tabaksindustrie ] Subsidies ] [ Jongeren ] Tabaksreclame ] Tabaksreclame ]

   aanwezig 

 © 2001-2012*copyright