Terug
 

Vorige Omhoog Volgende

Reactie verzenden
 

 
Statistiek 2004
12/08/2004

  800.000 Belgen drinken te veel alcohol

Op Teletekst van TV1 lezen we vandaag:

Zo'n 800.000 Belgen zouden teveel alcohol drinken. Dat zeggen cijfers van het Hoger Instituut voor de Arbeid (Hiva). Belgen zouden ook twee tot drie keer meer drinken dan ze toegeven.

Volgens de rondvraag van het Hiva verbruikt de Belgische man jaarlijks 13 liter zuivere alcohol. Bij vrouwen ligt dat op 7 liter.

Bij de mannen zouden er 12 procent probleemdrinkers zijn, terwijl in enquêtes maar 3 procent toegeven dat ze meer dan zes glazen per dag drinken.
Bij de vrouwen zouden er 8,4 procent probleemdrinkers zijn. De Vereniging voor Alcohol en Drugsproblemen roept op tot een beter preventiebeleid.
Volgens 'De Standaard':
Vooral vrouwen verzwijgen werkelijk alcoholverbruik
BRUSSEL - Achthonderdduizend Belgen kampen met drankzucht. Volgens het Hoger Instituut voor de Arbeid (Hiva) verbruiken we twee tot drie keer meer alcohol dan we toegeven. Vooral vrouwen verdoezelen hun werkelijke consumptie.
Doorgaans wordt het aantal probleemdrinkers in België op een half miljoen geraamd. Dat cijfer wijkt niet sterk af van de resultaten van de jongste gezondheidsenquête. Maar in de realiteit zou de alcoholconsumptie veel hoger kunnen liggen omdat Belgen in de enquêtes hun verbruik veel lager inschatten dan het in werkelijkheid is. Vooral vrouwen rapporteren minder makkelijk hun alcoholverbruik.
De onderzoekers Jozef Pacolet en Griet Cattaert gingen in een nieuw onderzoek na hoeveel alcohol de Belgen daadwerkelijk aankopen in de winkel en de horeca en komen tot veel hogere cijfers. De Belgische man zou volgens gegevens van de jongste enquête over de besteding van het huishoudbudget gemiddeld zo'n 13 liter pure alcohol tot zich nemen per jaar. De vrouw komt aan zeven liter. Dat is bijna het dubbele van vroegere ramingen.
Het aantal probleemdrinkers loopt in hun onderzoek op tot 12,1 procent bij mannen, terwijl in enquêtes maar een kleine drie procent toegeeft dat ze meer dan zes glazen alcohol per dag drinken, de grens voor een drankprobleem bij mannen. Bij vrouwen stoten de onderzoekers op 8,4 procent probleemdrinkers. Zij gebruiken dagelijks meer dan vier glazen alcohol.
De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD) dringt er in een memorandum aan de nieuwe Vlaamse regering op aan werk te maken van een beter preventiebeleid en betere hulpverlening. 
 
wwi

©Copyright De Standaard

 

 

 

 

Start ] Omhoog ] Huisartsen ] Eric C. ] Borstkanker ] Stoppen.be ] Cijfers 2004 ] Alcohol & onthouden ] De Morgen ] Korsakov ] Jongeren ] Dementie ] Drank&foetus ] Cannabis ] Geestesziekte ] Vrouwen in AA ] Bij vrouwen ] Big Book ] In bedrijven 1 ] In bedrijven 2 ] In bedrijven 3 ] AA > jongeren ] Week alcohol ] Nick Nolte ] Virtuele AA'er ] Korsakov ] Roermond ] Marketing ] Rijverbod ] Denderraadsel ] [ Statistiek 2004 ] Mannen&alcohol ] Roken Erfelijk ] Rokers RIP ] Rokers RIP ] Tabaksindustrie ] Subsidies ] Jongeren ] Tabaksreclame ] Tabaksreclame ]

U kunt een bericht met vragen of opmerkingen over deze webstek ook posten via het adres op de startpagina
"Doe stille voort"

 © 2001 - 2011 *copyright