Terug
 

Reactie verzenden
 

 
22/01/2007

  Uit P-Magazine.

In Nederland luiden dokters de alarmbel over een redelijk gestoorde trend: comazuipen. Jonge tieners kappen in recordtempo industriele hoeveelheden alcohol achterover en drinken zich zo het ziekenhuis in. Hard moeten we daar niet om lachen, want ook een deel van de Vlaamse jeugd hangt zwaar aan de fles.
Comazuipen komt overgewaaid uit Duitsland. Daar heeft de Trinkjugend het Komasaufen and Kampftrinken uitgeroepen tot nationale sport. Het aantal tieners dat stomdronken in de ziekenhuizen wordt afgeleverd, is in vijf jaar tijd verdubbeld. Wedstrijddrinken wordt aangemoedigd door de zogenoemde all you can drink-party's, waarbij iedereen een vrij hoge inkomprijs betaalt, maar voor dat geld wel onbeperkte hoeveelheden drank mag bestellen. En dat eist of en toe slachtoffers.
In Berlijn raakte begin vorig jaar een 16-jarige scholier in coma nadat hij in korte tijd 52 glazen tequila had gedronken. Hij overleed enkele dagen later. Er barstte meteen een nationale discussie los over alcoholmisbruik bij jongeren.
Ook in Nederland luiden de alarmbellen. Nederland 3 wijdde al een reportage aan comazuipen (die onlangs ook te zien was in Koppen). Daarin kwamen de 13-jarige Jimmy en de 14-jarige Suzanne aan het woord. Jimmy was in coma geraakt nadat hij op een dinsdagmiddag één liter Safari (een likeur van exotische vruchten) had gedronken. Suzanne had samen met vriendinnen whisky, bier en een fles perenlikeur weggewerkt. "Nog een paar druppels meer en ik was dood geweest." Sindsdien ondervond het meisje leer- en concentratieproblemen.
De Nederlandse kinderarts Nico van der Lely windt er geen doekjes om: "Het is wachten tot een aantal kinderen zich dood drinkt." Van der Lely houdt zich al jaren bezig met het fenomeen. Hij richtte een specials alcopolikliniek op in Delft. Daar worden de alcoholpatientjes onderzocht en hun ouders voorgelicht. In de periode 2000-2005 zag Van der Lely het aantal spoedopnames verzestienvoudigen.
VAN DER LELY: "De kinderen die ik te zien krijg, kunnen niet meer ademen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Comazuipen heeft zich over heel het land verspreid. Heel veel jongeren doen het, maar kunnen een spoedopname nipt vermijden. Ga maar eens kijken op schoolfeestjes: je schrikt je lam. Uit een onderzoek dat ik samen met de Universiteit van Twente heb gedaan, blijkt dat er in de eerste helft van vorig jaar 240 kinderen tussen 12 en 17 met een alcoholvergiftiging warden afgeleverd in een Nederlands ziekenhuis. Tweederde had sterkedrank gedronken en meerdere soorten alcohol door elkaar gemixt. Gelukkig begint de politiek stilaan te begrijpen hoe erg het hier is. Maar comazuipen is geen puur Hollands probleem, hoor. Het gebeurt overal. In Groot-Brittannië, Oostenrijk, Duitsland... Zelfs de traditionele wijnlanden Frankrijk, Italië en Spanje gaan voor de bijl. Geloof me, het komt bij jullie ook."
Het mateloos drinken - ook binge drinking genaamd - is altijd in geweest bij jongeren. Hoe komt het dat het nu zo uit de hand loopt?
VAN DER LELY: "Vroeger dronken we bier en was roken veel populairder dan drinken. Jongeren hebben tegenwoordig ook veel meer geld op zak. Als ze te weinig hebben, leggen ze samen voor een fles sterkedrank uit de nachtwinkel. Maar de belangrijkste reden is dat er nu veel meer verschillende, hippe drankjes op de markt zijn. Als je 9 bent en je drinkt een liter alcohol, ben je dood. Maar die nieuwe drankjes zitten tjokvol suiker, waardoor je de alcohol amper proeft. Daar kappen die kinderen in een halfuur twee liter van weg. Het wordt hoog tijd dat die smerige drankjes van de markt worden gehaald. Waarvoor dient de staat anders nog? Toch om de jeugd te beschermen?"
Drinken de jongeren zich bewust een black-out of hebben ze zich laten verrassen door de drank?
VAN DER LELY: "Het overkomt ze. Er is geen normaal denkend mans die de avond ingaat met het idee: vanavond drink ik mezelf aan het beademingsapparaat. Maar jongeren experimenteren wel met drank. Ze willen ontdekken hoe ver ze kunnen gaan. Als wij te veel drinken
Hi.

©Copyright P-Magazine 

 

 

 

 

 © 2001-2012*copyright