Vijfde Traditie

Elke groep heeft slechts één hoofddoel - zijn boodschap uit te dragen aan de alcoholist die nog steeds lijdt.

maart 2000

 

Deze suggestie is kort en krachtig en voor de werking van een groep van het grootste belang.
Ik word gevraagd de geestelijke eenheid van de groep te zoeken en te versterken, in 't Vlaams: "allemaal aan één zeel trekken!". De groep zal nuttig zijn als zijn leden zich zo goed mogelijk houden aan deze traditie. 'De groep' dat zijn wij, ik...
In AA vertellen ze mij dat ik kan nuchter blijven zolang ik de boodschap doorgeef. Het doorgeven van de boodschap kan ik pas indien ik ze bezit en toepas. Het is een cirkel, ik geef wat ik bezit en daardoor houd ik het. Zo is het ook met de groep, zolang het hoofddoel van de groep het doorgeven van de boodschap is zal die boodschap (geestelijke eenheid) aanwezig zijn.
We hadden een paar weken geleden een nieuweling, tijdens de eerste weken voel ik steeds de gezamenlijke inspanning van iedereen om hem in de groep op te nemen. Van mijn eerste vergaderingen herinner ik mij ook meer het 'gevoel' dat het gaf dan de verhalen die er verteld werden. Vorige week was er terug een nieuwe en het was mooi te zien hoe de andere er reeds bij hoorde en zijn best deed om te geven wat hij gekregen had. Ik hoop dat ze zo snel mogelijk mee draaien, het is hun beste kans om zich goed en vreugdevol te gaan voelen. En daar komt het op aan, zich goed voelen.
In deze traditie spreken ze over 'de boodschap'. Dit zal wel het tere punt zijn. Wat is de boodschap en hoe brengen we ze? Zoveel leden we in AA hebben, zoveel antwoorden zullen hierop bestaan. Ik heb in elk geval mijn idee daarover en wanneer ik luister of lees, verneem ik nogal eens andere ideeën. En als we het hierover dan eens worden is er nog de manier waarop we die boodschap denken te moeten uitbrengen.
Maar er is dikwijls nog een teer punt: één hoofddoel, met de nadruk op 'één'. Er wordt sterk gesuggereerd om zich te beperken tot dit ene doel. We moeten bijvoorbeeld de boodschap niet uitdragen aan mensen buiten AA. Aan sociale werkers, directeurs, dokters of therapeuten, rechters, journalisten of andere -tisten, familieleden of vriendinnen. Enkel kompanen, lotgenoten hebben nut aan onze boodschap, het zou erg hoogmoedig zijn te denken dat juist wij de alleen zaligmakende theorie ontwikkeld hebben om de wereld te redden, dat was typisch 'tooggedrag', na enkele pinten, steeds de wijsheid in pacht konden we de wereld aan. Ik ga proberen "het simpel te houden", zoals Bob opmerkte.
Wanneer je "niet AA-er" bent en dit leest dan heeft dit gewoon te maken met de realiteit, met te beseffen dat het allemaal relatief is, ten andere het zou mij verbazen dat een "niet AA-er" de moed zal opbrengen om dit te lezen, hij mag altijd een seintje geven om te vertellen dat ik ongelijk heb...

Je kan reageren op deze stap via het Forum. Registreren en aanmelden is wel noodzakelijk.

Bezoek het forum

Links op stoppen.