Eerste glas alcohol gemiddeld op 14,4 jaar

Vandaag opnieuw een artikel in De Standaard rond het woord ‘alcohol’

Scholieren drinken almaar later hun eerste pintje bier, maar vliegen er dan des te steviger in. Dertig procent van de 17- tot 18-jarigen drinkt regelmatig alcohol.

Het goede nieuws is dat het aantal jeugdige drinkers afneemt, het minder goede: de 17- tot 18-jarigen gaan wel steeds heviger drinken. (toename met 10%)

In 2010 dronk met het eerste glas alcohol gemiddeld op 13,6 jaar, de min 16 jarigen dronken geleidelijk minder de laatste jaren, wellicht door de wet uit 2009 die de verkoop verbiedt. De regelmatige gebruikers van alcohol bij de 12-18 jarigen daalde tussen 2007 en 2017 van 22.9% naar 13,3%

Dezelfde tendens bij het roken, van 14.3% naar 6.6% blijkt uit een gepubliceerde grafiek, hoewel we verder lezen “Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) noemt het ‘verontrustend’ dat 41% van de 17- tot 18-jarigen tabak heeft gebruikt het laatste jaar.


Alcohol in het verkeer: wie geluk heeft, loopt tegen de lamp

Vandaag opnieuw een uitgebreid artikel in De Standaard, recidivisten die van de politierechter een cursus ‘alcohol in het verkeer’ opgelegd krijgen.

Een tiental cursisten zitten in totaal 20 uur samen, alle leeftijden en categorieën, meer mannen dan vrouwen. De conclusies gehoord op het einde van de cursus:

‘Was alcohol een drug die vandaag nieuw op de markt kwam, dan zou hij ongetwijfeld meteen illegaal zijn’

‘Wat ik niet begrijp’, zegt I., veertiger en vader, ‘is dat we volgens de wet nog altijd iets mogen drinken. Maar waar de grens precies ligt, dat moeten we zelf inschatten. Dat is toch belachelijk? Voer dan toch gewoon nultolerantie in.’

‘Mocht een dronken chauffeur mijn dochters omverrijden, ik maak hem kapot.’
‘Hangt ervan af. Twee promille vind ik erover. Vanaf dan maak ik ’m ook kapot.’

‘Als ik er eentje drink, drink ik er nog een, en nog een…’

‘Ik heb er wel iets aan gehad’, zal T. achteraf mailen. ‘Maar dat is dan toch vooral omdat ik de switch al had gemaakt. Dat is het geluk van tegen de lamp lopen: je wordt wakker geschud. Al geldt dat niet voor iedereen. Voor de mensen die hun gedrag nog niet bewust hebben aangepast, vrees ik dat de cursus niet het verschil maakt.’

Bingodrinkers en omazuipers

Het is druk op het internet in de krant wanneer het over gebruik van alcohol gaat. Bijna dagelijks één of meerdere artikelen.

Dit keer over probleemdrinkers boven de 65 jaar die op spoed belanden wegens overdadig ‘plezier’. Zo’n 17 000 in 2017 (tegen 2334 bij de jongeren). Het zou over een verdubbeling gaan in de laatste 10 jaar.

Het grootste aantal probleemdrinkers worden gevonden in de leeftijdscategorie van 45 tot 64 jaar, dit is ook wat we in de AA groepen vaststellen. Het grootste percentage nieuwe leden ligt in die categorie.

Veel aandacht voor de jongeren is nodig maar in de groepen wordt toch vastgesteld dat heel wat leden pas op latere leeftijd zijn beginnen te drinken en soms in enkele jaren het brachten tot alcoholist.

Burn-out, postnatale depressie, midlifecrisis, van normaal of zelfs helemaal niet drinken kan het plots omslaan. Ook bij ouderen die wegens veel tijd, verlies van partner, kinderen die het druk druk hebben troost zoeken in een opwarmertje, aperitiefje, gezellig in zijn eentje een flesje kraken…

Op alcoholisme staat geen leeftijd, wie het in de genen heeft kan op elke leeftijd heel snel in de problemen komen, wie het niet in de genen heeft zal er iets langer over doen maar de eerste prijs is voor iedereen haalbaar.

Is daar een oplossing voor?

Bij de Anonieme Alcoholisten biedt men een oplossing voor alcoholisme. Een oplossing om het niet zo ver te brengen is aan de gemeenschap, preventie is belangrijk maar de reden tot drinken wegnemen, daar kan iedereen individueel iets aan doen door aandacht te geven aan elkaar.

Volledig alcoholverbod voor minderjarigen

In De Standaard lezen we: “CM vraagt volledig alcoholverbod voor minderjarigen na trieste recordcijfers”

Vorig jaar hadden we (met 2.334) het hoogst aantal jongeren (12-17 jaar) in de laatste tien jaar die in het ziekenhuis terecht kwamen nadat ze te veel gedronken hadden. Ook in de leeftijdscategorie van 18-29 jaar neemt het aantal toe.

Verder lezen we: “Wie vroeg begint te drinken, gaat later ook meer alcohol gebruiken.” CM roept daarom op om het alcoholverbod op te trekken tot 18 jaar. (In 22 van de 28 lidstaten van de EU is de minimumleeftijd al vastgelegd op 18 jaar.)

In West-Vlaanderen zijn er relatief meer gevallen van alcoholintoxicatie bij jongeren. Dat is net de provincie waar vaker alcohol-gerelateerde kankers voorkomen, zoals lever-, pancreas- en slokdarmkanker, merkt de CM ook op.

Elke dag 135 dronken chauffeurs beboet

Alle campagnes en controles ten spijt, worden in ons land elke dag 135 dronken chauffeurs beboet.

En dat terwijl er nog te weinig controles zijn ( 1,5 miljoen per jaar), ‘We komen gewoon nog te veel dronken chauffeurs tegen’, zegt het hoofd van de Gentse verkeersdienst. Vorig jaar waren er in het Gentse 359 ongevallen waarbij alcohol in het spel was.

Amper 10 procent van de Belgische bestuurders zien de pakkans als ‘groot of zeer groot. Terwijl dat voor een goed alcoholbeleid in feite 90 procent zou moeten zijn

Overigens doet het grootste regionale verschil zich nog altijd tussen Vlaanderen en Wallonië voor. In de jongste gedragsmeting van Vias geeft 18 procent van de Walen toe onder invloed met de auto te rijden, in Vlaanderen is dat ‘maar’ 9 procent.

Bericht uit ‘De Standaard’

Happy hour in de zuipzone

Vandaag lezen we in De Standaard de COLUMN van Ignaas Devisch (doceert medische filosofie en ethiek aan de UGent en de Artevelde-hogeschool) over de beruchte Overpoort in Gent.

De rode draad? Bovenmatige alcoholconsumptie. Met stip op nummer één: er wordt niet gedronken, maar gezopen. De vele bars en dansclubs trekken jongeren aan met maar één bedoeling: zo snel mogelijk iedereen het delirium injagen. Niet plezier maar geld is het doel en studenten zijn daartoe het middel. Met structureel drankmisbruik op jonge leeftijd tot gevolg. Dag na dag. Nacht op nacht. En de centen blijven rollen.

Verder schrijft hij: ” De vraag is even eenvoudig als afgrondelijk: waarom tolereren we dit? Waarom sluiten we onze ogen voor een goor winstmodel dat jongeren het drankmisbruik induwt? Terwijl we op andere plaatsen affiches uithangen in het kader van preventiecampagnes ­tegen alcoholmisbruik organiseren we daar een collectieve zelfdestructie op de kap van mensen die letterlijk nog aan het groeien zijn.”

Werk aan de winkel voor het toekomstig nieuw stadsbestuur.

Minimum leeftijd verkoop alcohol.

Vandaag lezen we in de krant dat het  voorstel van  Maggie De Block (Open VLD), minister van Volksgezondheid, om de minimumleeftijd voor verkoop van bier en wijn niet te verhogen heel wat reacties opwekt. (actueel 16 jaar)

We onthouden twee punten:

1- Dat het vast staat dat alcohol de ontwikkeling van de hersenen beïnvloed en dat de hersenen zich ontwikkelen tot 21 jaar.
2- Dat artsen uit de spoeddiensten het er over eens zijn dat de leeftijd van mensen opgenomen met alcohol intoxicatie eerder bij 40 jarigen voorkomt.

Wanneer men verder leest merkt men dat over de rest niemand het eens is… voor alles kan uitleg gegeven worden.

Drankhangen

Uit Finland komt het nieuwe woord Drankhangen. Er werd een boek over geschreven en er is een Nederlandstalige versie verschenen, het originele  kalsarikänni ligt voor ons wat moeilijker, van daar…

Mooi en gezellig, alleen onmogelijk toepasbaar voor iemand die verslavingsgevoelig is. Eén van de definities is: ‘wanneer je er en kater aan over houdt, ben je te ver gegaan’.

Persoonlijk had ik de uitvinder van Drankhangen kunnen zijn: ‘in je ondergoed in een zetel hangen met een biertje en wat snacks zappend voor de TV, zonder de bedoeling om naar buiten te gaan of bezoek te krijgen…’

Voor de Finnen, wonend in een donker land met weinig buren die in het openbaar niet dronken mogen zijn is het een natuurlijk fenomeen, ze hebben er een boek over geschreven, alsof wij het niet onder de knie hebben en om een handleiding vragen.

Nu moet je weten dat de Finnen wereldwijd op de geluksindex op nummer 1 staan, vandaar dat ik gedurende zo’n 25 jaar ook de natuurlijke neiging had om Drankhangen te beoefenen, alleen heb ik de pech niet over de juiste genen te beschikken en liep het telkens uit de hand.

Ik ben helemaal pro, maar vrees er voor dat de lezers op deze site er best allen over lezen.

Is verslaving de schuld van een oeroud virus?

vrijdag 28 september 2018

In De Standaard lezen we over een studie opgenomen in een vakblad, het gaat over virusrestjes opgenomen in ons DNA. Niet om over te panikeren, we gaan er niet aan dood want anders zouden we dat reeds zijn.

Men heeft vastgesteld dat die retrovirussen bij personen met een verslaving twee tot drie maal meer voorkomen dan bij personen die niet verslaafd zijn. Het is een virus dat reeds langer dan de mens bestaat, het nestelt zich  in het pleziergen dat in in het deel van de hersenen voorkomt dat het belonend stofje dopamine aanmaakt en voor onze voorouders voordelig was waardoor ze stand hielden in de evolutie.

Voor de moderne mens echter wordt het een probleem omdat we onze verslavingen meer kunnen cultiveren.

Niet alle verslaafden hebben het virus en verslavingen zijn het gevolg van vele factoren maar het is opnieuw een piste die onderzocht wordt.

Alcoholisme zit in uw genen

In De Standaard van 28 juni 2018 lezen we een artikel over alcoholisme en erfelijkheid. Op de site kan men hierover reeds enkele meningen lezen.

Hier deed men voornamelijk een onderzoek op ratten waarbij men een parallel vaststelt met de mens. Het blijkt dat zo’n 15% van zowel de mensen als de ratten aanleg hebben tot alcoholisme. De meeste van ons weten wanneer ze genoeg hebben maar die 15% gaat toch door – ook al kennen ze de gevolgen.

Ook vijftien procent van de ratten gaat stug door met zichzelf alcohol in te schenken, zelfs wanneer die naar kinine smaakt of ze een elektrische schok krijgen ­telkens ze op de alcoholhendel ­duwen. En dat lijkt genetisch bepaald, melden neurowetenschappers van de Universiteit van Lin­köping in Zweden, in Science.

Er blijkt en erfelijk gen in de hersenen te zitten die grotendeels verantwoordelijk is voor het niet kunnen stoppen met drinken. De kans op alcoholisme wordt er sterk door bepaald.

De belangrijkste conclusie van dit ogenblik is dat er nog geen medicatie gevonden is dat hierop een antwoord geeft, hoogsten kan de drang naar alcohol afnemen maar de kans op herval blijft altijd.