Tournée Minerale

Eén maand geen alcohol drinken…

Het derde jaar waarin de kortste maand gekozen wordt om geheelonthouder te spelen. Echter niet waar Stoppen voor staat, wel een mooi initiatief. Stoppen is stoppen… voor altijd, Tournée Minerale is een bewustzijnscampagne. Het kan heel nuttig zijn om voor zichzelf uit te maken of er een reëel probleem is.

Als alcoholist stopt men morgen, morgen is het gedaan…
Maar ze doen het niet. Het voordeel van het initiatief kan zijn dat ik – alcoholist – mij onopgemerkt tussen de bende niet drinkers plaats en mee doe. Als ‘gewoontedrinker – sociaal drinker’ maar in werkelijkheid verslaafd drinker heeft men een reputatie opgebouwd en plots zeggen: ‘neen voor mij een cola’ valt op. ‘Ben je ziek?’, is de vraag bij het bestellen van een Spa.

De maand februari is dus voortaan uitermate geschikt om de eerste te laten staan.

Nu is dat prima voor mensen die niet verslaafd zijn, het is ook een mooie gelegenheid om van start te gaan, men is niet alleen en dat geeft sterkte.

Maar…

Dank komt onverbiddelijk de maand maart.

Hunkerend door het leven

Een mooi artikel in De Standaard van 31 januari. Ondanks de feestdagen was het opmerkelijk rustig in het nieuws over alcohol en verslaving maar met het zicht op de maand februari met Tournée Minerale toch iets over ‘van hunkering naar verslaving’ in het algemeen.

Het gaat over alledaagse verslavingen: koffie, Facebook, suiker, Zalando. Schijnbaar onschuldige dingen doch die hardnekkige gewoonten installeren.

Een opmerkelijke zin: Het is niet het genot, maar het verlangen  valt op.

De eerste trek aan een sigaret gaat over genot maar heel snel wordt het verlangen het probleem. Hoeveel sigaretten bezorgen genot? Een paar per dag. Zoeken op het internet om ‘iets’ te kopen, vergelijken, reviews lezen, het verlangen ten top drijven en eenmaal besteld… genot? Het genot zinkt weg naar een onbehaaglijk gevoel.

Er volgt een wetenschappelijke uitleg, even kopiëren: ‘Neurotransmitters zijn de koeriers in ons brein die voortdurend informatie door ons lichaam transporteren, en bijvoorbeeld onze hartslag, ademhaling of onze spijsvertering aansturen. Een van die koeriers is dopamine, ook wel de Kim Kardashian ­onder de neurotransmitters genoemd. Dat komt omdat ze de bekendste is, degene die het meest rock-’n-roll uitstraalt, én de ­reputatie heeft dat er instant genot mee ­gemoeid gaat. Alleen: dat laatste klopt niet helemaal. Dopamine heeft een impact op veel domeinen in ons brein, maar speelt vooral een rol in het beloningscircuit. Ze herinnert ons eraan hoe goed een ervaring was, en zet ons aan om die te herhalen.’

Dopamine biedt ons geen direct genot of verdoving, ze conditioneert vooral ons verlangen. We gaan over tot herhalen zelfs als er geen plezier meer uit te halen valt, of als het ons beschadigt.

Initiatieven zoals Tournée Minerale kunnen doen nadenken over het verlangen en het genot. Als je ergens mee stopt, gedurende een langere periode, dan merk je hoe vanzelfsprekend je gedrag was, maar ook wat je ervoor in de plaats krijgt als je het laat. Als je een maand geen alcohol drinkt, dan slaap je beter, je verliest gewicht, je voelt je fitter en krijgt meer gedaan dan wanneer je gedronken hebt.

Voor waar deze website voor staat is de slotparagraaf van het artikel het belangrijkste: Zijn enige bedenking: het moet haalbaar blijven. Vooral voor mensen die echt met een verslaving kampen, en niet alleen met een hardnekkige gewoonte, kan ‘een maand zonder’ net een valkuil zijn, omdat ze zich machteloos voelen: ‘Ze denken dan al snel dat het iedereen lukt, en hen niet. Dat doet ze net dieper vallen. Tegen een ­alcoholist kun je niet zeggen: het is nu ­1 februari, we gaan met z’n allen stoppen. Daar heb je wel wat meer begeleiding voor nodig. Maar voor de doorsnee bevolking, die misschien wat te vaak drinkt, is het een goeie vorm van bewustmaking.’

Universiteit van Vlaanderen

Na een bezoek aan De Roma te Antwerpen waar die avond lezingen werden gegeven met hetzelfde thema als op deze site de link naar drie filmpjes…

Waarom is roken zo verslavend?

“Deze sigaret is de allerlaatste die ik rook, daarna is het gedaan”. Als je ooit een roker was, of het nog altijd bent, ken je dat voornemen ongetwijfeld. En weet je dat het verdomd moeilijk is om je eraan te houden en te stoppen met roken. Professor Filip Lardon heeft goed en slecht nieuws: het goeie is dat het niet aan je (gebrek aan) wilskracht ligt, dat je niet kan stoppen. Hoe het dan wel komt, legt de professor in dit college uit! En euh… het slechte nieuws: het is écht kei-ongezond. Dus blijf het proberen. Of begin er gewoon nooit aan!

Is alcohol gevaarlijker dan xtc?

De kans dat jij al eens uit de bol bent gegaan nadat je te veel gedronken hebt, is best reëel. Maar ook xtc-gebruik neemt toe in het uitgaansleven. Ons drinkgedrag wordt vaak weggelachen onder het mom ‘wij zijn nu eenmaal Bourgondiërs’, maar velen fronsen de wenkbrauwen als het over drugs gaat. Is dat terecht? Hoe schadelijk is xtc en hoe schadelijk is alcohol? We vroegen aan professor Jan Tytgat welk genotsmiddel het meest destructief is.

Waarom willen we dronken worden?

Op donderdag per ongeluk iets te lang op café belanden, een beetje in de wind geraken door net dat pintje teveel op vrijdag en op zaterdag toch nog eens in de cocktails vliegen. Misschien ken je dat gevoel wel: je wilt je nog eens goed zat drinken, want dat heb je verdiend na een hele week hard werken of studeren. Je bent niet alleen! Cultuurhistoricus Jeroen Deploige, hoogleraar aan de UGent, neemt je mee naar de middeleeuwen en vertelt waarom drinken eigenlijk in ons bloed zit.

Eerste glas alcohol gemiddeld op 14,4 jaar

Vandaag opnieuw een artikel in De Standaard rond het woord ‘alcohol’

Scholieren drinken almaar later hun eerste pintje bier, maar vliegen er dan des te steviger in. Dertig procent van de 17- tot 18-jarigen drinkt regelmatig alcohol.

Het goede nieuws is dat het aantal jeugdige drinkers afneemt, het minder goede: de 17- tot 18-jarigen gaan wel steeds heviger drinken. (toename met 10%)

In 2010 dronk met het eerste glas alcohol gemiddeld op 13,6 jaar, de min 16 jarigen dronken geleidelijk minder de laatste jaren, wellicht door de wet uit 2009 die de verkoop verbiedt. De regelmatige gebruikers van alcohol bij de 12-18 jarigen daalde tussen 2007 en 2017 van 22.9% naar 13,3%

Dezelfde tendens bij het roken, van 14.3% naar 6.6% blijkt uit een gepubliceerde grafiek, hoewel we verder lezen “Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) noemt het ‘verontrustend’ dat 41% van de 17- tot 18-jarigen tabak heeft gebruikt het laatste jaar.


Alcohol in het verkeer: wie geluk heeft, loopt tegen de lamp

Vandaag opnieuw een uitgebreid artikel in De Standaard, recidivisten die van de politierechter een cursus ‘alcohol in het verkeer’ opgelegd krijgen.

Een tiental cursisten zitten in totaal 20 uur samen, alle leeftijden en categorieën, meer mannen dan vrouwen. De conclusies gehoord op het einde van de cursus:

‘Was alcohol een drug die vandaag nieuw op de markt kwam, dan zou hij ongetwijfeld meteen illegaal zijn’

‘Wat ik niet begrijp’, zegt I., veertiger en vader, ‘is dat we volgens de wet nog altijd iets mogen drinken. Maar waar de grens precies ligt, dat moeten we zelf inschatten. Dat is toch belachelijk? Voer dan toch gewoon nultolerantie in.’

‘Mocht een dronken chauffeur mijn dochters omverrijden, ik maak hem kapot.’
‘Hangt ervan af. Twee promille vind ik erover. Vanaf dan maak ik ’m ook kapot.’

‘Als ik er eentje drink, drink ik er nog een, en nog een…’

‘Ik heb er wel iets aan gehad’, zal T. achteraf mailen. ‘Maar dat is dan toch vooral omdat ik de switch al had gemaakt. Dat is het geluk van tegen de lamp lopen: je wordt wakker geschud. Al geldt dat niet voor iedereen. Voor de mensen die hun gedrag nog niet bewust hebben aangepast, vrees ik dat de cursus niet het verschil maakt.’

Bingodrinkers en omazuipers

Het is druk op het internet in de krant wanneer het over gebruik van alcohol gaat. Bijna dagelijks één of meerdere artikelen.

Dit keer over probleemdrinkers boven de 65 jaar die op spoed belanden wegens overdadig ‘plezier’. Zo’n 17 000 in 2017 (tegen 2334 bij de jongeren). Het zou over een verdubbeling gaan in de laatste 10 jaar.

Het grootste aantal probleemdrinkers worden gevonden in de leeftijdscategorie van 45 tot 64 jaar, dit is ook wat we in de AA groepen vaststellen. Het grootste percentage nieuwe leden ligt in die categorie.

Veel aandacht voor de jongeren is nodig maar in de groepen wordt toch vastgesteld dat heel wat leden pas op latere leeftijd zijn beginnen te drinken en soms in enkele jaren het brachten tot alcoholist.

Burn-out, postnatale depressie, midlifecrisis, van normaal of zelfs helemaal niet drinken kan het plots omslaan. Ook bij ouderen die wegens veel tijd, verlies van partner, kinderen die het druk druk hebben troost zoeken in een opwarmertje, aperitiefje, gezellig in zijn eentje een flesje kraken…

Op alcoholisme staat geen leeftijd, wie het in de genen heeft kan op elke leeftijd heel snel in de problemen komen, wie het niet in de genen heeft zal er iets langer over doen maar de eerste prijs is voor iedereen haalbaar.

Is daar een oplossing voor?

Bij de Anonieme Alcoholisten biedt men een oplossing voor alcoholisme. Een oplossing om het niet zo ver te brengen is aan de gemeenschap, preventie is belangrijk maar de reden tot drinken wegnemen, daar kan iedereen individueel iets aan doen door aandacht te geven aan elkaar.

Volledig alcoholverbod voor minderjarigen

In De Standaard lezen we: “CM vraagt volledig alcoholverbod voor minderjarigen na trieste recordcijfers”

Vorig jaar hadden we (met 2.334) het hoogst aantal jongeren (12-17 jaar) in de laatste tien jaar die in het ziekenhuis terecht kwamen nadat ze te veel gedronken hadden. Ook in de leeftijdscategorie van 18-29 jaar neemt het aantal toe.

Verder lezen we: “Wie vroeg begint te drinken, gaat later ook meer alcohol gebruiken.” CM roept daarom op om het alcoholverbod op te trekken tot 18 jaar. (In 22 van de 28 lidstaten van de EU is de minimumleeftijd al vastgelegd op 18 jaar.)

In West-Vlaanderen zijn er relatief meer gevallen van alcoholintoxicatie bij jongeren. Dat is net de provincie waar vaker alcohol-gerelateerde kankers voorkomen, zoals lever-, pancreas- en slokdarmkanker, merkt de CM ook op.

Elke dag 135 dronken chauffeurs beboet

Alle campagnes en controles ten spijt, worden in ons land elke dag 135 dronken chauffeurs beboet.

En dat terwijl er nog te weinig controles zijn ( 1,5 miljoen per jaar), ‘We komen gewoon nog te veel dronken chauffeurs tegen’, zegt het hoofd van de Gentse verkeersdienst. Vorig jaar waren er in het Gentse 359 ongevallen waarbij alcohol in het spel was.

Amper 10 procent van de Belgische bestuurders zien de pakkans als ‘groot of zeer groot. Terwijl dat voor een goed alcoholbeleid in feite 90 procent zou moeten zijn

Overigens doet het grootste regionale verschil zich nog altijd tussen Vlaanderen en Wallonië voor. In de jongste gedragsmeting van Vias geeft 18 procent van de Walen toe onder invloed met de auto te rijden, in Vlaanderen is dat ‘maar’ 9 procent.

Bericht uit ‘De Standaard’

Happy hour in de zuipzone

Vandaag lezen we in De Standaard de COLUMN van Ignaas Devisch (doceert medische filosofie en ethiek aan de UGent en de Artevelde-hogeschool) over de beruchte Overpoort in Gent.

De rode draad? Bovenmatige alcoholconsumptie. Met stip op nummer één: er wordt niet gedronken, maar gezopen. De vele bars en dansclubs trekken jongeren aan met maar één bedoeling: zo snel mogelijk iedereen het delirium injagen. Niet plezier maar geld is het doel en studenten zijn daartoe het middel. Met structureel drankmisbruik op jonge leeftijd tot gevolg. Dag na dag. Nacht op nacht. En de centen blijven rollen.

Verder schrijft hij: ” De vraag is even eenvoudig als afgrondelijk: waarom tolereren we dit? Waarom sluiten we onze ogen voor een goor winstmodel dat jongeren het drankmisbruik induwt? Terwijl we op andere plaatsen affiches uithangen in het kader van preventiecampagnes ­tegen alcoholmisbruik organiseren we daar een collectieve zelfdestructie op de kap van mensen die letterlijk nog aan het groeien zijn.”

Werk aan de winkel voor het toekomstig nieuw stadsbestuur.

Minimum leeftijd verkoop alcohol.

Vandaag lezen we in de krant dat het  voorstel van  Maggie De Block (Open VLD), minister van Volksgezondheid, om de minimumleeftijd voor verkoop van bier en wijn niet te verhogen heel wat reacties opwekt. (actueel 16 jaar)

We onthouden twee punten:

1- Dat het vast staat dat alcohol de ontwikkeling van de hersenen beïnvloed en dat de hersenen zich ontwikkelen tot 21 jaar.
2- Dat artsen uit de spoeddiensten het er over eens zijn dat de leeftijd van mensen opgenomen met alcohol intoxicatie eerder bij 40 jarigen voorkomt.

Wanneer men verder leest merkt men dat over de rest niemand het eens is… voor alles kan uitleg gegeven worden.