Tiende Stap

Wij zijn doorgegaan met het opmaken van onze persoonlijke inventaris en als we fout waren hebben wij dat meteen toegegeven.

november 2000

 

stappen

Komen blijven komen en je zult er komen, wordt heel dikwijls gezegd en daarmee ben ik volledig akkoord. Oefenen en blijven oefenen, zou ik zeggen voor de tiende stap. Ik heb het dikwijls moeilijk met deze stap, ik ga voortdurend van de veronderstelling uit dat hij zeer geschikt is voor de anderen. Waar ik moet bekennen dat ik vroeger nooit mijn ongelijk toegaf zal ik het nu schuchter proberen. Het voortdurend opmaken van mijn persoonlijke inventaris, dat zie ik zitten. Dat is een gewoonte geworden, over de goede dingen die ik ontdek ben ik tevreden, aan de minder goede kanten van mijn karakter probeer ik te werken, tot zo ver geen probleem. Maar… meteen toegeven en het goed maken, dat zal voor de volgende keer zijn: sorry.

november 2003

 

Het is stilaan een gewoonte geworden, het wikken en wegen. Het voordeel van deze oefening is dat ik ook probeer om op voorhand een inventaris te maken van wat ik zinnens ben te ondernemen. Af en toe laat ik mij verleiden tot impulsieve gedachten, woorden en daden waarvan ik praktisch altijd spijt heb naderhand en dan de moeilijke opgave heb om het toe te geven.
Het gevolg is dat ik “minder doe”. En ontdek dat men meestal niet zit te wachten op “mijn doen”.
Bijna al mijn moeilijkheden zijn op te lossen door de belangrijkheid van mezelf correct in te schatten.
Ik leg mij neer bij mijn rol en ben veel vrijer. Net als wanneer ik niet meer drink, en later slaagde in mijn rookstop. Telkens ik de belangrijkheid van iets relativeer ben ik vrijer.
Ik ben mij gaan concentreren op de smaak van water. Behalve koffie drink ik enkel nog water en één cola per dag. Ik moet mij opleggen om die cola te drinken, of ik zou het ook laten.
Tot mijn verbazing drink ik graag water. Ik probeer zo weinig mogelijk fouten te maken omdat ik ze niet graag toegeef.
Maar ramp o ramp. Ik ontdek telkens nieuwe fouten, kleintjes dacht ik maar dat is schijn.
Mijn onhebbelijkheden kunnen erg storend zijn voor mijn omgeving.
Laat ons zeggen dat ik af en toe een goede dag heb waarbij iedereen rond mij zich goed voelt en ik geen storend element was en dan ben ik al tevreden. Ik voel mij dan ook goed.
Het gaat stukken beter met deze moeilijke stap, wellicht sinds ik intensiever met de zesde bezig ben waar ik nederig aan mijn Hogere Macht vraag al mijn tekortkomingen weg te nemen.

Dsv

Je kan reageren op deze stap via het Forum. Registreren en aanmelden is wel noodzakelijk.

Bezoek het forum

Links op stoppen.