Elfde Stap

Wij hebben ernaar gestreefd door gebed en bezinning ons bewuste contact met God, zoals wij persoonlijk Hem opvatten, te verbeteren, biddend om Zijn wil jegens ons te kennen en om de kracht die uit te voeren.

januari 2001 - 2006

 

stappen

Na een hele tijd AA ontdekte ik een zin in het Big Book, die voor mij een heel speciale betekenis kreeg. Hij vat voor mij zo ongeveer alle stappen samen, ook de elfde. Hij bleef in mijn geheugen onder de volgende vorm; “wij zijn hier allen samen om de Kracht te vinden die ons weer geestelijk gezond kan maken”

Ik ben nog niet ver genoeg om het in mijn eentje te proberen, bezinnen en rechtstreeks contact met die Kracht kan ik nog niet aan. Ik hoed mij voor de interpretaties die ik aan dit contact zou geven. Op die manier liep het bij mij altijd fout. Pas toen ik mijn zoektocht samen met lotgenoten begon, ging het beter. Wanneer ik toch alleen ben, oefen ik mij om in gedachte aanwezig te zijn in een vergadering. Ik haal mij de mensen rond de tafel één voor één voor de geest, dat geeft een beeld van hun gedachte over mijn probleem. Ik weet ondertussen wat die of die zou zeggen, en meestal is dat voldoende. Wanneer dat allemaal niet lukt gebruik ik de techniek en neem de telefoon.

Komt het op de term ‘gebed’ aan dan heb ik meestal voldoende aan ons AA-gebed met de vraag om kalmte moed en wijsheid. Hiermee begin ik mijn dag. De laatste maanden slaag ik er in dit iedere morgen te overdenken, het zit er eindelijk uitgebeiteld. Toen dat begon te lukken, en terwijl ik toch bezig was heb ik deze gedachte uitgebreid met enkele persoonlijke intenties. Iedere morgen voeg ik er vijf* zinnetjes aan toe:

  • ik vraag vreugdevol door deze dag te komen
  • ik vraag belangrijke beslissingen niet alleen te nemen
  • ik vraag een kanaal te mogen zijn
  • ik vraag nederig al mijn tekortkomingen weg te nemen*
  • ik vraag geduldig te mogen zijn

afhankelijk van het moment flitsen er allerhande ideeën door mijn hoofd rond één van die zinnetjes. Maar ik heb ze alle vier nodig. De elfde stap begon een beetje te werken toen ik in bewust contact kwam met mezelf, en dat is nog niet zo lang geleden.

Je kan reageren op deze stap via het Forum. Registreren en aanmelden is wel noodzakelijk.

Bezoek het forum

Links op stoppen.