  | 
    
      
            Merkencarroussel
      Vandaag wordt mijn moeder zeventig jaar en 
      dat gaan we vanavond uitbundig vieren. Vandaag ook ben ik zeven maand en 
      dat ga ik gelijk in stilte vieren. Daar ben ik jullie allen oneindig 
      dankbaar voor. 
       
      De puinhoop die ik achterlaat, daar liggen duizenden lege flesjes Duvel 
      op. Sjonge, kon ik lyrisch tekeer gaan over 'die godendrank' die Duvel 
      heette. Na zeven of acht hadden die lyrische ontboezemingen eerder weg van 
      delyrisch gewauwel. Een echte kenner, mevrouw of meneer, die dronk geen 
      Johnny Walker of J&B, die dronk Oban single malt. Porto was vintage, 
      minstens 1971. De enige echte Amaretto was Di Saronno, de rest rommel. 
      Champagne kocht je na omstandig proeven bij een kleine wijnboer uit de 
      streek van Epernay, niet de chemische en dure rommel zoals Mumm, of 
      Laurent Perrier. Een Ricard nuttigde je tussen twee maaltijden door, als 
      je even niets anders te doen had dan te drinken. Nooit een Ricard voor of 
      na het eten. Voor het eten dronk je bij voorkeur een fles sherry Williams, 
      na het eten Duvel, zeven stuks. Goed voor de spijsvertering. Een Baileys 
      Irisch Cream was op zijn best royaal aangelengd met whisky en in een glas 
      met gekraakt ijs. Jenever, ijsgekoeld alleen uit de streek van Gent of uit 
      Limburg, geen Bols en aanverwanten. Wel een exclusieve Bommerlunder, 
      uitsluitend verdeeld door Mampaey & Co. Campari enkel met echte soda, niet 
      met sinaasappelsap. 's Morgens een sterke koffie met een glaasje porto. 
      Vintage porto, dat spreekt! Twee glaasjes mocht ook. En voor het slapen 
      gaan een Punch Guave met bruine rhum. Tequila met een snuifje zout en een 
      schijfje citroen, voor heel speciale gelegenheden want eigenlijk niet te 
      drinken, zelfs niet voor een alcoholist. Maar die Tequila Rapido waarbij 
      je snel Schweppess Tonic in je glas goot, met de platte voet van je glas 
      hard tegen de tafel of de toog sloeg zodat de tonic opborrelde en je het 
      goedje in een keer moest leegdrinken, dat ging er wel in. Gepikt uit de 
      film 37,2 Le Matin. 
       
      Op den duur was het alles door elkaar, zonder vaste volgorde, zonder 
      structuur, zonder plezier, zonder gezelschap, zonder glas...  
      Een greep uit de puinhoop die ik heb achtergelaten en waar ik naar omkijk 
      zonder verlangen. Met een gevoel van walging. 
       
      Verslaafd ben ik nog steeds, en met veel genoegen geef ik vaak toe aan 
      mijn verslaving. Het genot dat ik ervaar bij mijn verslaving kan ik nu met 
      iedereen delen. Nu word ik lyrisch van een verse dikke snee volkorenbrood 
      gul bedeeld met een dikke laag choco. Kwatta, Nutella, of Cote D'Or. Ik 
      mag al eens met veel verlangen stoppen aan een pompstation en in de plaats 
      van benzine koop ik een reep Mars of Snickers of allebei. Ik eet dat 
      zonder wroeging op. Als ik in Leuven ben trakteer ik mijn gezelschap op 
      twee enorme bollen Australian Ice Cream (ondanks de naam Belgisch), voor 
      mezelf één bol stracciatella of vanille en één bol chocolade of framboos. 
      Als ik thuiskom van mij werk verlang ik naar een groot glas koele limonade 
      met bloedsinaasappelsap en guarana van het merk River. Jawel, van Aldi. Jef Colruyt, mijn baas, moest het weten.  
      Mijn zondagen vier ik samen met het gezin en soms met gasten met een laat 
      ontbijt. Pistolets, croissants, boterkoeken met rozijnen, kramiek, 
      suikerbrood, kaas , kaas, kaas. En steeds twee boules de Berlin van 
      bakkerij Sint Hubertus aan de kerk in Wespelaar. De confituur in alle 
      smaken komt van om de hoek bij Wildiers. Nu ik veel minder rook dan toen 
      ik dronk verschaft mijn Bastos mij met regelmaat een intens genot.  
      Genot. Ik vind het in het verzamelde werk van Jeroen Brouwers, in Madame 
      Bovary van Gustave Flaubert, in James Joyce, in De Alfa Cyclus van Ivo 
      Michiels waarmee ik ben opgegroeid. Ik vind het in de Godfather trilogie 
      en in Apocalypse Now van Coppola, in Indiana Jones, Saving Private Ryan en 
      Schindler's List van Spielberg. In The Matrix, in Monthy Python. In Pulp 
      Fiction en Kill Bill van Tarantino. In Barry Lyndon en Clockwork Orange 
      van Kubrick. Ik vind het in de gehele tragische figuur van Orson Welles. 
      In Het Goddelijke Monster, Zwarte Tranen en Boze Tongen van Tom Lanoye. Ik 
      vind het in het Big Book voor ik ga slapen. In mijn bed als ik moe ben. In 
      Dire Straits, in Bruce Springsteen, in Leonard Cohen en The Rolling Stones 
      en Paul Simon. Ik vind het in Mozart en Beethoven en Mahler. Ik hoor het 
      op Radio Eén en op Klara.  
      Ik geniet zonder wroeging van een volle zak Lay's Sweet and Spicy. Van een 
      pak fritten bij Jakke Frit om de hoek. Van Cote D'or, van Zero, van Milka, 
      van Callebaut, van Godiva en alle Belgische pralines. Ik geniet van mijn 
      dagelijkse haspengouwse Jona Gold. Van een volle kom gemengde sla met de 
      heerlijke vinaigrettes van ons Kris. Van worst met prei of selder. Van 
      sterke koffie. Van een warme chocolademelk met verse slagroom, van een 
      Herman Brusselmanneke (koffie verkeerd, de vaste drank van Brusselmans). 
      Ik geniet van de lijn van een Alfa Romeo en van een Eddy Merckx fiets. Ik 
      geniet van te gaan slapen en van wakker te worden op een vrije dag. Ik 
      geniet van het wereldkampioenschap veldrijden en van Sven Nijs en straks 
      van de Ronde van Vlaanderen en Luik Bastenaken Luik. Van mij ochtendlijke 
      douche. Van mijn kapster die mijn hoofd tussen haar borsten houdt als ze 
      mijn haar wast. Ik geniet van mijn huis en zijn bewoners. Van Pimm's 
      orange koekjes en van pistachenootjes. Van mijn Acer-pc en vooral van wat 
      daar op tevoorschijn komt. Ik geniet van het wonder dat Stoppen heet. Ik 
      geniet van niet te liegen, van niet achterbaks en heimelijk te doen. Ik 
      geniet van wat ik beteken voor de mensen die mij waarderen. Ik geniet van 
      het beklimmen van de Chartreuse in volle wielerseizoen. Ik geniet van 
      gedreven mensen bezig te zien en te horen. Van ijskoude melk met Nesquik 
      en een rietje. Van Leo's en van Negerinnentetten. 
      Ik ga nu voorts van mijn dag iets proberen te maken. 
      Hartelijke groet,copyright Dirk  | 
    
      
     | 
   
 
  
      | 
      | 
    
      | 
   
  |