Is verslaving de schuld van een oeroud virus?

vrijdag 28 september 2018

In De Standaard lezen we over een studie opgenomen in een vakblad, het gaat over virusrestjes opgenomen in ons DNA. Niet om over te panikeren, we gaan er niet aan dood want anders zouden we dat reeds zijn.

Men heeft vastgesteld dat die retrovirussen bij personen met een verslaving twee tot drie maal meer voorkomen dan bij personen die niet verslaafd zijn. Het is een virus dat reeds langer dan de mens bestaat, het nestelt zich  in het pleziergen dat in in het deel van de hersenen voorkomt dat het belonend stofje dopamine aanmaakt en voor onze voorouders voordelig was waardoor ze stand hielden in de evolutie.

Voor de moderne mens echter wordt het een probleem omdat we onze verslavingen meer kunnen cultiveren.

Niet alle verslaafden hebben het virus en verslavingen zijn het gevolg van vele factoren maar het is opnieuw een piste die onderzocht wordt.