Alcoholisme zit in uw genen

In De Standaard van 28 juni 2018 lezen we een artikel over alcoholisme en erfelijkheid. Op de site kan men hierover reeds enkele meningen lezen.

Hier deed men voornamelijk een onderzoek op ratten waarbij men een parallel vaststelt met de mens. Het blijkt dat zo’n 15% van zowel de mensen als de ratten aanleg hebben tot alcoholisme. De meeste van ons weten wanneer ze genoeg hebben maar die 15% gaat toch door – ook al kennen ze de gevolgen.

Ook vijftien procent van de ratten gaat stug door met zichzelf alcohol in te schenken, zelfs wanneer die naar kinine smaakt of ze een elektrische schok krijgen ­telkens ze op de alcoholhendel ­duwen. En dat lijkt genetisch bepaald, melden neurowetenschappers van de Universiteit van Lin­köping in Zweden, in Science.

Er blijkt en erfelijk gen in de hersenen te zitten die grotendeels verantwoordelijk is voor het niet kunnen stoppen met drinken. De kans op alcoholisme wordt er sterk door bepaald.

De belangrijkste conclusie van dit ogenblik is dat er nog geen medicatie gevonden is dat hierop een antwoord geeft, hoogsten kan de drang naar alcohol afnemen maar de kans op herval blijft altijd.