Universiteit van Vlaanderen

Na een bezoek aan De Roma te Antwerpen waar die avond lezingen werden gegeven met hetzelfde thema als op deze site de link naar drie filmpjes…

Waarom is roken zo verslavend?

“Deze sigaret is de allerlaatste die ik rook, daarna is het gedaan”. Als je ooit een roker was, of het nog altijd bent, ken je dat voornemen ongetwijfeld. En weet je dat het verdomd moeilijk is om je eraan te houden en te stoppen met roken. Professor Filip Lardon heeft goed en slecht nieuws: het goeie is dat het niet aan je (gebrek aan) wilskracht ligt, dat je niet kan stoppen. Hoe het dan wel komt, legt de professor in dit college uit! En euh… het slechte nieuws: het is écht kei-ongezond. Dus blijf het proberen. Of begin er gewoon nooit aan!

Is alcohol gevaarlijker dan xtc?

De kans dat jij al eens uit de bol bent gegaan nadat je te veel gedronken hebt, is best reëel. Maar ook xtc-gebruik neemt toe in het uitgaansleven. Ons drinkgedrag wordt vaak weggelachen onder het mom ‘wij zijn nu eenmaal Bourgondiërs’, maar velen fronsen de wenkbrauwen als het over drugs gaat. Is dat terecht? Hoe schadelijk is xtc en hoe schadelijk is alcohol? We vroegen aan professor Jan Tytgat welk genotsmiddel het meest destructief is.

Waarom willen we dronken worden?

Op donderdag per ongeluk iets te lang op café belanden, een beetje in de wind geraken door net dat pintje teveel op vrijdag en op zaterdag toch nog eens in de cocktails vliegen. Misschien ken je dat gevoel wel: je wilt je nog eens goed zat drinken, want dat heb je verdiend na een hele week hard werken of studeren. Je bent niet alleen! Cultuurhistoricus Jeroen Deploige, hoogleraar aan de UGent, neemt je mee naar de middeleeuwen en vertelt waarom drinken eigenlijk in ons bloed zit.