Bingodrinkers en omazuipers

Het is druk op het internet in de krant wanneer het over gebruik van alcohol gaat. Bijna dagelijks één of meerdere artikelen.

Dit keer over probleemdrinkers boven de 65 jaar die op spoed belanden wegens overdadig ‘plezier’. Zo’n 17 000 in 2017 (tegen 2334 bij de jongeren). Het zou over een verdubbeling gaan in de laatste 10 jaar.

Het grootste aantal probleemdrinkers worden gevonden in de leeftijdscategorie van 45 tot 64 jaar, dit is ook wat we in de AA groepen vaststellen. Het grootste percentage nieuwe leden ligt in die categorie.

Veel aandacht voor de jongeren is nodig maar in de groepen wordt toch vastgesteld dat heel wat leden pas op latere leeftijd zijn beginnen te drinken en soms in enkele jaren het brachten tot alcoholist.

Burn-out, postnatale depressie, midlifecrisis, van normaal of zelfs helemaal niet drinken kan het plots omslaan. Ook bij ouderen die wegens veel tijd, verlies van partner, kinderen die het druk druk hebben troost zoeken in een opwarmertje, aperitiefje, gezellig in zijn eentje een flesje kraken…

Op alcoholisme staat geen leeftijd, wie het in de genen heeft kan op elke leeftijd heel snel in de problemen komen, wie het niet in de genen heeft zal er iets langer over doen maar de eerste prijs is voor iedereen haalbaar.

Is daar een oplossing voor?

Bij de Anonieme Alcoholisten biedt men een oplossing voor alcoholisme. Een oplossing om het niet zo ver te brengen is aan de gemeenschap, preventie is belangrijk maar de reden tot drinken wegnemen, daar kan iedereen individueel iets aan doen door aandacht te geven aan elkaar.