We leven een jaar langer dan in 2013

Maar alcohol blijft een probleem zo lezen we vandaag in de krant. Dit blijkt uit een Europees gezondheidsrapport. Ook roken en overgewicht hebben een nadelige invloed.

Vooral het alcoholverbruik van de Belgen blijft opvallend, op twee landen na drinken we het meeste van alle Europese landen. De rangschikking van de top drie: de Litouwen 15,2 liter, de Tsjechen kloppen ons nipt met 12,7 liter tegen wij 12,6 liter gemiddelde pure alcohol per jaar.

Controle

Gecontroleerd gebruik – sociaal drinken.
Dit is de grote vraag: zal ik ooit nog op een ‘normale’ manier kunnen gebruiken waaraan ik verslaafd ben?
Mijn persoonlijke mening is vrij eenvoudig: Neen.
Vorige week hoorde ik een geleerde prof verbonden aan een gekende ontwenningskliniek vertellen dat er voor een alcoholist een kans van 2 op 100 zou zijn om ooit nog sociaal te kunnen drinken.
Hij vertelde er bij dat hij een vergelijking mee gaf om duidelijk te maken wat dit wil zeggen.
Je neemt een geladen revolver met cilinder van zes patronen. Je verwijdert één kogel. Je draait de cilinder goed rond, richt op de slaap en haalt de trekker over. Dit herhaal je nog vier maal. Wanneer je dan nog adem haalt ben je één van de gelukkigen…

Schuiven

kan dikwijls toegeschreven worden aan opstandigheid, sommigen onder ons zijn opstandiger dan anderen, schuiven kan ook veroorzaakt worden door de illusie dat we kunnen genezen van het alcoholisme, schuiven kan ook op de rekening gezet worden van zorgeloosheid en zelfvoldaanheid; velen van ons slaagden er niet in deze perioden te doorstaan, alles gaat goed voor twee of drie jaar en dan zien we het lid niet meer…  sommigen onder ons lijden in hoge mate onder schuldgevoelens, onder ondeugden of handelingen die ze niet kunnen of willen loslaten, te weinig zelfvergiffenis te weinig gebed leiden samen tot schuiven…  dan hebben sommigen onder ons ook meer schade opgelopen door alcohol dan de anderen, nog anderen krijgen een reeks tegenslagen en schijnen de geestelijke hulpbronnen niet te kunnen vinden om ze te overwinnen, er zijn diegenen onder ons die lichamelijk ziek zijn, anderen zijn onderhevig aan een langere of kortere uitputting; angstgevoel en depressie, deze omstandigheden spelen dikwijls een rol soms een beslissende rol bij het schuiven.

Reisgezelschap

Je verwoordt het mooi. En ik weet dat veel AA’ers het zo ervaren. Toch, ik heb er een ander gevoel bij. Dat zit een beetje in mijn dwarse karakter. Ik ervaar de AA meer als een reisgezelschap in een land zonder vaste wegen. We trekken samen op. Onze gemeenschappelijke ervaringen (te beginnen bij Bill en Bob) helpen ons daarbij. Waar we uitkomen? Ik weet het niet. Ik hoef het ook niet te weten. De reis is al boeiend genoeg. Om op reis te gaan moet je wel nuchter zijn. Met een bezopen kop in cirkeltjes lopen leidt tot niets. Ik dwaal soms wat af, ik treuzel soms, soms ga ik wat te snel vooruit en sta ik buiten adem langs de kant en gaan anderen gestaag door, soms sla ik een zijpaadje in, soms denk ik dat ik een stukje af kan snijden. Maar dat alles doe ik zonder drank in mijn lijf. Dat geeft me de kans om van mijn fouten te leren. En fouten maak ik. In tegenstelling tot de bekende ezel heb ik me vaak meermalen aan dezelfde steen gestoten.

Ik weet niet of ik zonder de AA kan. Ik denk er pas aan als mensen het me vragen of als het gesprek er op komt. Ik zie geen enkele reden om dit reisgezelschap te verlaten. Ik voel me er goed bij. Het zijn mijn soort mensen. Het is net familie. Je kunt ze wel eens niet aardig vinden, maar je kunt niet zeggen nu is het geen familie meer. AA is een deel van me.

Ik ken trouwens ook geen diverser, kleurrijker, eigenzinniger, leuker, boeiender en ontroerender reisgezelschap dan een groep AA’ers.

Veranderingen

‘iets’ veranderen is altijd moeilijk.
Het ligt in de verandering volgens mij, of het nu in de richting van ‘meer’ of ‘minder’ is, dat heeft weinig belang.
In onze groep is dat toch zo.
Bijvoorbeeld de rotaties.
Dat is veranderen hé, maar probeer eens de manier van roteren te veranderen, het zal niet lukken. Meer roteren, minder, rapper of trager, eender wat veranderen, wel het lukt niet.
Als dat bij ons zo is, en dat is blijkbaar bij jou ook zo, dan hebben ze misschien nog gelijk ook. Is veranderen wel nodig?
Volgens mij heeft dat allemaal te maken met het beroemde ‘groepsgeweten’ in AA. Niet lang geleden hadden we hier ons klein onderzoek, toen ik mijn vraagje stelde of we niet wat meer bekendheid zouden geven aan het bestaan van ons groepje. Je ondervond zelf direct de weerstand tegen mogelijke verandering. Voor sommigen was het OK. Andere stelden voor het niet te doen. Nog andere om het te laten zoals het is.
Resultaat: er is niets verandert :).
Ik ben bijvoorbeeld in een dienst.
In de vier jaar dat zo’n dienst duurt één ding veranderen noem ik een succes. Ik heb zo een klein zaakje kunnen bereiken. Dat zaakje was rond na een jaar of twee, en ik ben niet overmoedig geworden, ik deed geen ander voorstel meer binnen de dienst.
In onze eigen groep probeer ik al vijf jaar dat een nieuweling het boekje ‘nuchter leven’ zou krijgen wanneer hij zijn eerste stap gedaan heeft, en ik ben er nog niet in gelukt. Zo om het jaar breng ik dat eens naar voor, telkens zijn er een hele boel tegenargumenten tegen deze verandering (de belangrijkste dat zijzelf het ook niet kregen indertijd, hihi) en telkens leg ik mij neer bij de mening van de meerderheid.

Vertrouwen

Mijn eerste sponsor (peter voor mijn Vlaamse vrienden) zei eens tegen me: ‘je kunt geen vertrouwen terugwinnen, laat staan afdwingen, het enige wat je kunt is betrouwbaar zijn. En misschien schenkt de ander je dan vertrouwen.’

Wegblijven

Wegblijven doe je niet ineens. Wegblijven doe je beetje bij beetje. Wegblijven doe je omdat je kort van geheugen wil zijn en je hoogmoed de vrije loop laat. Wegblijven is een beetje van je mooi geweten kwijtspelen.
De eerste maal dat je een vergadering overslaat, zal je wel een grondige reden hebben. Later zal een lichte verontschuldiging wel volstaan. Nog later zul je zelf wel een verontschuldiging bedenken. En ineens kom je niet meer. Nu is het moment gekomen om jezelf van alles wijs te maken, waarom je weggebleven bent! Je begint ineens aan zoveel zelfbedrog te doen, als destijds toen je nog dronk. Die andere “slechtere ik” komt zijn kop opsteken. Je bent weer die eenzame klaploper van vroeger (nu nog zonder alcohol). Je bent nu al van niet veel betekenis meer, want de ware oorzaak van “wegblijven” zit meestal bedroevend diep. De redenen liegen er niet om, je blijft weg, zonder zelfbedrog te doen.

Ziekte

Of dat nu een ziekte is of iets anders maakt in wezen geen verschil uit ik heb voor mij zelf uitgemaakt dat ik dat ben en dat is in dit geval het enige dat telt. Wanneer iemand van zich zelf denkt dat hij van zijn alcoholisme genezen is is dat ook zijn goed recht en mag hij dat ook verkondigen. Wat echter mijns inziens niet kan is iemand die wil stoppen met drinken; met andere woorden wil uit maken of hij misschien ook alcoholist is, gaan vertellen dat hij dat best niet doet omdat hij anders misschien wel een nulliteit zou kunnen worden. Wanneer iemand denkt dat hij een nieuweling kan helpen op die manier keur ik dit ten stelligste af als men dan nog beweert dat men verschillende maanden bij AA gebleven is om op die manier nieuwelingen te helpen kan ik dat niet anders dan die bewering klasseren als wartaal. Wat echter niet wegneemt dat iedereen vrij is om zijn mening te hebben de woorden indachtig: “ik ben het met uw stelling helemaal niet eens maar ik zal er alles aan doen opdat ge ze kunt blijven verkondigen”. Ook dat behoort bij AA.
Zolang ge maar over u zelf spreekt zal ik uw mening moeten aanvaarden voor wat ze waard is ook al vind ik het spijtig dat iemand op die manier denkt.

Ziekte

Hier alles gezond en wel 🙂
Het kan misschien idioot klinken bij sommigen, maar wanneer het om AA gaat dan kan ik mij zonder probleem neerleggen bij de suggesties die ze poneren.
Wanneer AA zegt dat alcoholisme een ziekte is, wel dan aanvaard ik dat.
Nu heb ik het op dat punt gemakkelijk, omdat het ook mijn mening is.
Het was in de breedste zin van het woord geen gezonde situatie waarin ik mij bevond.
Ik was lichamelijk heel zeker ziek, ik was geestelijk nog zieker, en mijn ziel was op sterven na dood.
Door met het programma bezig te zijn komt er beterschap op alle gebied maar ik ben er 100% zeker van dat ik alleen gestabiliseerd ben en pardoes nog zieker dan ooit zal zijn zodra ik één pint drink.
Eigenlijk vind ik dat erg simpel en maak er mij daarom niet druk over.