Minimum leeftijd verkoop alcohol.

Vandaag lezen we in de krant dat het  voorstel van  Maggie De Block (Open VLD), minister van Volksgezondheid, om de minimumleeftijd voor verkoop van bier en wijn niet te verhogen heel wat reacties opwekt. (actueel 16 jaar)

We onthouden twee punten:

1- Dat het vast staat dat alcohol de ontwikkeling van de hersenen beïnvloed en dat de hersenen zich ontwikkelen tot 21 jaar.
2- Dat artsen uit de spoeddiensten het er over eens zijn dat de leeftijd van mensen opgenomen met alcohol intoxicatie eerder bij 40 jarigen voorkomt.

Wanneer men verder leest merkt men dat over de rest niemand het eens is… voor alles kan uitleg gegeven worden.

Drankhangen

Uit Finland komt het nieuwe woord Drankhangen. Er werd een boek over geschreven en er is een Nederlandstalige versie verschenen, het originele  kalsarikänni ligt voor ons wat moeilijker, van daar…

Mooi en gezellig, alleen onmogelijk toepasbaar voor iemand die verslavingsgevoelig is. Eén van de definities is: ‘wanneer je er en kater aan over houdt, ben je te ver gegaan’.

Persoonlijk had ik de uitvinder van Drankhangen kunnen zijn: ‘in je ondergoed in een zetel hangen met een biertje en wat snacks zappend voor de TV, zonder de bedoeling om naar buiten te gaan of bezoek te krijgen…’

Voor de Finnen, wonend in een donker land met weinig buren die in het openbaar niet dronken mogen zijn is het een natuurlijk fenomeen, ze hebben er een boek over geschreven, alsof wij het niet onder de knie hebben en om een handleiding vragen.

Nu moet je weten dat de Finnen wereldwijd op de geluksindex op nummer 1 staan, vandaar dat ik gedurende zo’n 25 jaar ook de natuurlijke neiging had om Drankhangen te beoefenen, alleen heb ik de pech niet over de juiste genen te beschikken en liep het telkens uit de hand.

Ik ben helemaal pro, maar vrees er voor dat de lezers op deze site er best allen over lezen.

Is verslaving de schuld van een oeroud virus?

vrijdag 28 september 2018

In De Standaard lezen we over een studie opgenomen in een vakblad, het gaat over virusrestjes opgenomen in ons DNA. Niet om over te panikeren, we gaan er niet aan dood want anders zouden we dat reeds zijn.

Men heeft vastgesteld dat die retrovirussen bij personen met een verslaving twee tot drie maal meer voorkomen dan bij personen die niet verslaafd zijn. Het is een virus dat reeds langer dan de mens bestaat, het nestelt zich  in het pleziergen dat in in het deel van de hersenen voorkomt dat het belonend stofje dopamine aanmaakt en voor onze voorouders voordelig was waardoor ze stand hielden in de evolutie.

Voor de moderne mens echter wordt het een probleem omdat we onze verslavingen meer kunnen cultiveren.

Niet alle verslaafden hebben het virus en verslavingen zijn het gevolg van vele factoren maar het is opnieuw een piste die onderzocht wordt.

Alcoholisme zit in uw genen

In De Standaard van 28 juni 2018 lezen we een artikel over alcoholisme en erfelijkheid. Op de site kan men hierover reeds enkele meningen lezen.

Hier deed men voornamelijk een onderzoek op ratten waarbij men een parallel vaststelt met de mens. Het blijkt dat zo’n 15% van zowel de mensen als de ratten aanleg hebben tot alcoholisme. De meeste van ons weten wanneer ze genoeg hebben maar die 15% gaat toch door – ook al kennen ze de gevolgen.

Ook vijftien procent van de ratten gaat stug door met zichzelf alcohol in te schenken, zelfs wanneer die naar kinine smaakt of ze een elektrische schok krijgen ­telkens ze op de alcoholhendel ­duwen. En dat lijkt genetisch bepaald, melden neurowetenschappers van de Universiteit van Lin­köping in Zweden, in Science.

Er blijkt en erfelijk gen in de hersenen te zitten die grotendeels verantwoordelijk is voor het niet kunnen stoppen met drinken. De kans op alcoholisme wordt er sterk door bepaald.

De belangrijkste conclusie van dit ogenblik is dat er nog geen medicatie gevonden is dat hierop een antwoord geeft, hoogsten kan de drang naar alcohol afnemen maar de kans op herval blijft altijd.

We leven een jaar langer dan in 2013

Maar alcohol blijft een probleem zo lezen we vandaag in de krant. Dit blijkt uit een Europees gezondheidsrapport. Ook roken en overgewicht hebben een nadelige invloed.

Vooral het alcoholverbruik van de Belgen blijft opvallend, op twee landen na drinken we het meeste van alle Europese landen. De rangschikking van de top drie: de Litouwen 15,2 liter, de Tsjechen kloppen ons nipt met 12,7 liter tegen wij 12,6 liter gemiddelde pure alcohol per jaar.

Schuiven

kan dikwijls toegeschreven worden aan opstandigheid, sommigen onder ons zijn opstandiger dan anderen, schuiven kan ook veroorzaakt worden door de illusie dat we kunnen genezen van het alcoholisme, schuiven kan ook op de rekening gezet worden van zorgeloosheid en zelfvoldaanheid; velen van ons slaagden er niet in deze perioden te doorstaan, alles gaat goed voor twee of drie jaar en dan zien we het lid niet meer…  sommigen onder ons lijden in hoge mate onder schuldgevoelens, onder ondeugden of handelingen die ze niet kunnen of willen loslaten, te weinig zelfvergiffenis te weinig gebed leiden samen tot schuiven…  dan hebben sommigen onder ons ook meer schade opgelopen door alcohol dan de anderen, nog anderen krijgen een reeks tegenslagen en schijnen de geestelijke hulpbronnen niet te kunnen vinden om ze te overwinnen, er zijn diegenen onder ons die lichamelijk ziek zijn, anderen zijn onderhevig aan een langere of kortere uitputting; angstgevoel en depressie, deze omstandigheden spelen dikwijls een rol soms een beslissende rol bij het schuiven.

Belgen kopen minder sigaretten.

De verkoop van het aantal sigaretten is in België in 2007 met 6,7 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Vorig jaar werden bijna 12,5 miljard sigaretten verkocht. In 2006 bedroeg dat aantal nog 13,4 miljard. Dat blijkt maandag uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie, K.M.O, Middenstand en Energie.
Naast de sigaretten ging vorig jaar ook de verkoop van sigaren achteruit. In 2007 werden 513 miljoen sigaren verkocht. Dat is 5,7 procent minder dan de 544 miljoen in 2006. De verkoop van rol-, snuif- en pruimtabak daalde vorig jaar met 18,4 procent tot 7.478 ton.

Wat betreft het aantal rokers dateren de jongste cijfers van 2006. In vergelijking met een jaar eerder steeg toen het aantal dagelijkse rokers van 20,3 procent (2005) tot 22 procent. Het zijn nog steeds mannen die het meest roken, goed voor 28,7 procent tegen 15,6 procent vrouwen. Het grootste aantal rokers is met 28,3 procent Franstalig tegen 17,4 procent Nederlandstalig. In Wallonië ligt het aantal rokers het hoogst met 30,4 procent. In Brussel bedraagt dat aantal 22,3 procent en in Vlaanderen 17,3 procent.

De meeste rokers zijn tussen de 15 en 29 jaar oud (25 procent). Daarna komen de 30 tot 39-jarigen met een percentage van 24. Tot slot is 14,8 procent van de rokers in België 65 jaar en ouder.

Uit de cijfers blijkt dat 4,4 procent van de bevolking occasionele rokers zijn en 73,6 procent niet rookt. In 2004 had zelfs 52,5 procent nog nooit een sigaret opgestoken. Dat is een stijging in vergelijking met de 45,6 procent in 1997.

belga, sps

Amy Winehouse stierf aan overmatig drankgebruik.

Amy Winehouse is overleden als gevolg van overmatig drankgebruik. Dat is de conclusie van de lijkschouwer die een autopsie verrichtte op het lichaam van de in juli overleden zangeres.

Amy Winehouse werd op 23 juli dood aangetroffen in haar appartement in Londen. De 27-jarige zangeres was al jaren verslaafd aan drugs en alcohol. Volgens de lijkschouwer had Winehouse net voor haar dood een ‘zeer grote hoeveelheid alcohol’ tot zich genomen. Het alcoholgehalte in haar bloed was meer dan vijf keer hoger dan de hoeveelheid die toegestaan is voor automobilisten.

Bron: Belga jns

Drie drankjes per dag verhogen kans borstkanker

Vrouwen die drie alcoholische drankjes per dag drinken, lopen 30 procent meer kans borstkanker te krijgen. Of het nu bier, wijn of sterke drank is, maakt niet uit. Dat blijkt uit onderzoek dat donderdag werd voorgesteld op de bijeenkomst van de Europese Kanker Organisatie in Barcelona. Het risico van de drie eenheden zou zelfs zo groot zijn als bij het roken van een heel pakje sigaretten per dag…

Het onderzoek komt van de Amerikaanse wetenschapper Arthur Klatsky. Hij volgde gedurende zeven jaar 70.000 vrouwen met de meest uiteenlopende etnische achtergrond. 3.000 van hen ontwikkelden borstkanker. Zij die dagelijks één of twee glaasjes tot zich namen, liepen een verhoogd risico van tien procent. Drie drankjes of meer gaf aanleiding tot een dertig procent grotere gevarenzone. Bovendien bleken alle soorten alcoholhoudende drank de kans op borstkanker in gelijke mate te vergroten.

Oncologen wijzen er wel op dat factoren als erfelijkheid, overgewicht en leeftijd een belangrijkere rol spelen dan alcohol. “Er zijn al meer studies geweest die de link tussen drinken en kankerrisico aantonen,” zegt de Limburgse oncoloog Jaak Janssens, ook aanwezig in Barcelona. “Uit eentje bleek dat een of twee consumpties per dag minder gevaarlijk zijn dan helemaal geen.”

©Copyright medinews.be

Vroeger dood rond Dender wellicht gevolg van drank.

Doodsraadsel van Oost-Vlaanderen wellicht opgelost
Van onze redacteur

BRUSSEL — In een noord-zuidlijn die dwars door Oost-Vlaanderen loopt, sterven mensen vroeger dan in de rest van Vlaanderen. Waarom, wist niemand. De Vlaamse administratie Gezondheidszorg gaat er almaar meer van uit dat dit met alcoholgebruik te maken heeft. De burgemeester van Geraardsbergen vraagt nader onderzoek, maar pleit ook meteen voor een strategie om het alcoholgebruik te verminderen in de streek.

Onderzoek van de Vlaamse administratie Gezondheidszorg wees enkele jaren geleden uit dat in een strook die van het noorden naar het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen loopt, de mensen gemiddeld vroeger sterven dan in de rest van Vlaanderen. Ze valt voor een deel samen met de Denderstreek.

Een verklaring voor de vroege sterfte in die streek was niet voorhanden. Men sprak toen van het doodsraadsel van Oost-Vlaanderen. Speelden de gevolgen van het industriële verleden ervan? Of ging het om actuele milieuvervuiling? Of hebben de mensen in die streek ongezondere leefgewoonten dan elders in Vlaanderen?

Nader onderzoek leerde de Vlaamse administratie dat vooral vijf aandoeningen de jongste tien jaar significant meer voorkwamen als doodsoorzaak in de Denderstreek. Heidi Cloots van de administratie Gezondheidszorg meldt dat er in de Denderstreek meer mannen en vrouwen sterven aan chronische leverziekten — cirrose — en aan hartziekten dan in de rest van Vlaanderen. Onder de mannen is er in die streek bovendien een hoger sterftecijfer door maag- en darmzweren. Ten slotte ligt ook het aantal verkeersdoden er hoger dan in de rest van Vlaanderen.

Elk van die vijf aandoeningen heeft minstens enig verband met alcoholgebruik. Het gezamenlijk voorkomen van die vijf leidt tot “een zeer sterk vermoeden” dat het alcoholgebruik de verklaring is voor het vroeger dood gaan rond de Dender.

Een sluitend bewijs is er pas als blijkt dat het alcoholgebruik in die streek effectief hoger ligt of anders is dan in de rest van Vlaanderen. Cijfers daarover zijn niet voorhanden. Burgemeester Guido De Padt van Geraardsbergen “sluit dit niet uit”. Hij erkent dat zijn streek een “Bourgondische traditie heeft”, maar collega’s van hem uit andere delen van Vlaanderen zullen voor hun streek hetzelfde beweren. Guido De Padt vraagt hoe dan ook aan de provincie Oost-Vlaanderen en aan de Vlaamse administratie om nog nader te onderzoeken of het alcoholgebruik hoger is en meteen ook uit te pluizen waarom dat in voorkomend geval zo is.

“Maar bij de pakken blijven zitten tot de resultaten daarvan bekend zijn, zou niet verantwoord zijn. Ik vraag hen ook mee te werken aan een strategie om het alcoholgebruik in de streek te drukken.”

Echt streekgericht gezondheidsbeleid, gestoeld op dit soort cijfers, bestond tot nu toe nog niet in Vlaanderen.

Guy Tegenbos

©Copyright De Standaard